En una entrevista per escrit a "Els matins"

Junqueras: "Sempre mobilitzats, al carrer i a les urnes, on sempre els guanyem, pacíficament"

En una entrevista per escrit per al programa "Els matins", l'exvicepresident del govern de la Generalitat Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó, ha valorat així la sentència i què caldria fer a partir d'ara

RedaccióActualitzat

Quina valoració en fa, de la pena de presó que li han imposat? Se l'esperava? Què en pensa de l'argumentació que han donat els jutges per condemnar-lo per aquest delicte i a aquesta pena?

Els gairebé dos anys de presó preventiva ja feien preveure aquest intent d'escarment contra l'independentisme. Volen fer por i ens volen utilitzar de caps de turc, però s'equivoquen amb nosaltres i amb aquest poble. Fa molt temps que tenim clar que la presó és només una fase més d'aquest camí cap a la llibertat. Aquesta sentència no només no resol res, sinó que la repressió agreuja el conflicte polític i ens reforça en els nostres principis.

Com interpreta que el tribunal no hagi fet cas de les tesis dels fiscals que demanaven una condemna per rebel·lió?

L'acusació de rebel·lió absolutament inversemblant els ha servit per intentar alterar els resultats de les eleccions, tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu. I per acontentar durant un temps els sectors més ultres de la política espanyola. Tothom sap que a Catalunya no hi va haver ni hi ha hagut violència. Però no es condemnaven fets, sinó allò que pensem i allò que representem. Tenen por de perdre els seus privilegis i la repressió és la seva manera d'intentar acabar amb aquest moviment polític. Ja els anunciem que no se'n sortiran.

La seva defensa seguirà a partir d'ara el camí jurídic cap al Constitucional i a la justícia europea? Confia que Estrasburg pot dictar una resolució més favorable als seus interessos?

Evidentment recorrerem la sentència al TC i després a Estrasburg perquè és injusta i injustificada. Ens preocupa profundament la involució d'aquest estat i caldrà anar a totes les instàncies internacionals.

Quina resposta espera ara de l'independentisme? Creu que han d'intentar paralitzar el país com ja es va fer el 3 d'octubre del 2017?

Jo sempre contesto el mateix. Perseverança. No rendir-se mai. Sempre drets i sempre mobilitzats, al carrer i a les urnes, que és on sempre els guanyem. Sempre pacífics.

Què demana als partits independentistes i a les institucions catalanes? Quina actitud creu que haurien de prendre davant aquesta sentència? El president de la Generalitat hauria de convocar eleccions?

Que seguim treballant de manera permanent i incansable per guanyar la llibertat d'aquest país. La sentència no fa res més que carregar-nos de més raons i ens està dient que la independència no només és la millor opció per molts de nosaltres, sinó que és necessària per viure en una societat democràtica, lliure i justa.

Què n'esperen ara del govern espanyol?

No n'esperem res. Exigim que s'asseguin d'una vegada en una taula i tornin a la política un conflicte que només és polític. Cal que l'Estat s'assegui amb Catalunya i busquin una solució política al conflicte, que tothom sap que només pot acabar amb la democràcia, votant. Ara bé, arribats on som, difícilment podrem entrar en una fase de negociació per arribar a una solució política del conflicte si continua la repressió i no es posa en marxa un mecanisme per anul·lar la causa general contra l'independentisme. Hem de tornar el conflicte polític a la política, l'amnistia és el millor mecanisme.

Es referma que no demanarà l'indult? Hi hauria d'haver una amnistia?

Cal tornar a la política un conflicte que és polític. No demanem la llibertat ni l'amnistia perquè vulguem sortir de la presó, sinó per trencar l' espiral repressiva de l'Estat i iniciar una fase de negociació que ens porti a la solució del conflicte. I aquest conflicte no s'arregla amb repressió i presó, s'arreglarà amb més democràcia, com hem dit sempre.

Aquesta sentència bloqueja la possibilitat d'una sortida política i dialogada al conflicte de Catalunya?

La cadira de l'Estat sempre ha estat buida. Mai s'hi han assegut. Hem estès la mà reiteradament perquè estem convençuts que el diàleg és la millor opció però al davant sempre hem trobat una cadira buida i n'estem una mica farts. Aquest moviment polític no desapareixerà per molts anys que ens posin a la presó, al contrari. Cada dia som més forts i tenim més clar que no volem que els nostres fills visquin en un estat que és capaç de tractar així els demòcrates.

Confia que hi haurà algun tipus de reacció internacional davant aquesta sentència?

Hi hauria de ser, els silencis còmplices entre estats no fan cap favor a la lluita pel respecte dels drets humans.

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut