Sant Joan de Vilatorrada

Junqueras no descarta eleccions com a resposta a la sentència del judici del procés

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el president d'ERC s'allunya de l'estratègia de confrontació que reclama Carles Puigdemont

Actualitzat

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, assegura que la resposta de l'independentisme a la futura sentència del Suprem l'ha de decidir "el poble de Catalunya".

En aquest sentit, ha suggerit que una via pot ser avançar les eleccions autonòmiques:

"Convocar eleccions és una opció que no s'ha de descartar mai"

Entrevistat al programa "El matí de Catalunya Ràdio", Junqueras s'ha tornat a desmarcar de l'estratègia de confrontació de Carles Puigdemont i de Junts per Catalunya.


"Tot passa pel diàleg i una negociació"

En aquest sentit, el president d'ERC ha insistit que cal buscar la negociació, i sempre per "la via del diàleg i la democràcia":

"Tot passa pel diàleg i una negociació, i aquí estic convençut que també sabrem trobar-la."

"L'experiència internacional demostra que, tard o d'hora, tots els grans conflictes i problemes, molts dels quals molt més difícils que el nostre, han acabat al voltant d'una taula."

El líder, acusat de rebel·lió i sedició, ha assegurat que, després de gairebé dos anys de presó preventiva, "no cal esperar" la sentència "per veure la duresa" amb què se l'està tractant a ell i els altres acusats.

 

"Espero justícia"

Aquesta és l'entrevista sencera:

 

Catalunya Ràdio: Com està?

Oriol Junqueras: Com diu Carme Forcadell, bé, però a la presó. I convençuts i refermats en els nostres ideals.


El Tribunal de Justícia de la UE ha fixat per al 14 d'octubre la vista sobre si vostè té o no té immunitat com a eurodiputat. Què n'espera?

Com a demòcrata i europeista convençut, espero justícia. Una justícia que estic segur que tard o d'hora arribarà.


La sentència del Tribunal Suprem s'espera per després de vacances. És partidari d'eleccions anticipades si hi ha una sentència dura del judici del procés o veuria millor un govern de concentració, dues propostes que ha fet Pere Aragonès...?

El que està clar, com sempre hem dit, és que la decisió l'ha de prendre el poble de Catalunya. Els nostres conciutadans són els que tenen la decisió a les seves mans. En qualsevol cas, sempre d'acord amb les propostes que fa Pere Aragonès i convocar eleccions és una opció que no s'ha de descartar mai.


Quina hauria de ser la resposta institucional?

Confiança plena en la decisió que prengui el govern, i també estic segur que som innocents.


Seria partidari d'una aturada de país com la que hi va haver el 3 d'octubre? Hauria de ser una resposta unitària?

Avança un escenari que encara no ha passat, per tant, caldrà veure com evoluciona i valorar llavors. Però tinc plena confiança en la ciutadania perquè sempre, sempre, ha estat a l'alçada. Ho va estar l'1-O, el 3-O i sempre que ha calgut. Em sento molt orgullós de la gent, dels demòcrates.

 

"Cal apel·lar a les majories del 80%"


Si acaba sent una sentència molt dura, es manté en la posició de no demanar l'indult? I si algú altre el demanés per a vostè?

Com ja he dit, estic convençut de la nostra innocència. I no cal esperar per veure "la duresa" perquè li recordo que estem en presó preventiva des de fa aproximadament dos anys. Dos anys separats de la nostra família i amics.


La CUP defensa una futura amnistia si la sentència del Suprem sobre el procés no és absolutòria. També ho ha planejat el republicà Joan Tardà. L'amnistia és la solució? La veu possible?

Això és avançar escenaris.


Ha llegit el llibre de Carles Puigdemont, "Reunim-nos"? Què li ha semblat? Puigdemont parla de crear una "direcció aliada", que estigui per sobre els partits i marqui l'estratègia, una mena d'estat major independentista "coordinat i apoderat que pugui imposar-se a les inevitables tensions partidistes que sorgeixin". Hi estaria d'acord? Qui n'hauria de forma part?

J: Les opinions de tothom em mereixen tot el respecte sempre i és evident, com sempre hem dit, que cal apel·lar a les majories del 80% que a ERC, o per exemple Òmmium, sempre ens hem conjurat. Ho hem demostrat sempre quan érem una minoria que defensava la independència de Catalunya, ara som molts més i d'ençà uns anys l'espai postconvergent s'ha unit, doncs aprofitem-ho per ser encara més.


Puigdemont diu que aquesta direcció aliada hauria de liderar la nova "confrontació" amb l'Estat. I afegeix que diàleg, negociació i referèndum acordat són una fantasia. S'ha de tornar al conflicte o és temps de diàleg?

Que cadascú valori i és del tot legítim, però nosaltres, que som independentistes des de sempre, creiem que la solució a això només pot passar per la via del diàleg i la democràcia. Només amb diàleg s'arriba a consensos amb tots els nostres ciutadans perquè tenim l'obligació de dirigir-nos a tots i totes elles, els independentistes com nosaltres i als que encara dubten.


Ara mateix, ERC i Junts per Catalunya no comparteixen estratègia. Els primers estan més a favor del diàleg i de pactar; i els segons, d'aquesta "confrontació" que defensa Puigdemont. És insalvable aquesta distància?

Tot passa pel diàleg i una negociació, i aquí estic convençut que també sabrem trobar-la. De Raül Romeva he après moltes coses, també aquesta. L'experiència internacional demostra que, tard o d'hora, tots els grans conflictes i problemes, molts dels quals molt més difícils que el nostre, han acabat al voltant d'una taula. Com més aviat l'aconseguim, millor per a tothom. En qualsevol cas, nosaltres no hi hem de renunciar mai. Hem de fer tant com sigui possible per tal que aquesta opció sigui inevitable per a totes les parts. I una cosa està clara, hem de fer que siguin els ciutadans els que decideixin el seu futur.

 

 

El pacte de JxC amb el PSC a la Diputació


Es pot aguantar un govern independentista a Catalunya que no comparteix la mateixa estratègia per resoldre el conflicte amb l'Estat?

Escenaris n'hi ha molts i espais també, per tant, confiança en el govern i la feina que fan els consellers en uns moments molt complexos de gestionar.


Com va veure el pacte de Junts per Catalunya amb el PSC a la Diputació de Barcelona?

Aquesta pregunta l'haurien de fer aquells que han dit una cosa i han fet just la contrària, però jo parlo en nom d'ERC i de la coherència entre els fets i les paraules perquè certament encara no he entès que havent-hi una majoria independentista es regali la presidència al PSC. No sé si es tornarà a produir, ni si algun dia ens explicaran per què.


Tenim ja una investidura fallida de Pedro Sánchez. El president en funcions ha admès que hi ha desconfiança recíproca amb Pablo Iglesias. Quina anàlisi fa de la situació? Pensa que el que busca Pedro Sánchez és anar a noves eleccions?

Per les seves accions tot ho sembla indicar, però no crec que els ciutadans espanyols es mereixin aquesta paràlisi que afecta també Catalunya.


L'última escena dels desacords entre ERC i Junts per Catalunya s'ha vist justament a la investidura. ERC es va abstenir i Junts per Catalunya hi va votar en contra. Dirigents del PDeCAT van retreure als republicans haver donat 14 abstencions al líder del PSOE a canvi de res. Davant la polèmica, Pere Aragonès va negar a "El matí de Catalunya Ràdio" que ERC estigués tornant al vell autonomisme de CiU. ERC està adoptant posicions de vell autonomisme? Per què ERC es va abstenir?

ERC va guanyar les eleccions i té 15 diputats a Madrid, jo mateix encapçalava la candidatura. Raül Romeva ha estat el senador més votat. Crec que això avala que l'estratègia d'ERC és correcta i que vam fer allò que dèiem, no obstaculitzar la formació d'un govern per evitar, de totes totes, un govern de dreta extrema i extrema dreta. ERC no necessita sobreactuar ni cridar per dir que és independentista. Ho sap tothom i anàvem a manifestacions de l'11S quan hi havia 5.000 persones.

La generositat d'ERC amb Pedro Sánchez


Què li va semblar el no de Junts per Catalunya a Pedro Sánchez?

És la seva posició i la respecto.


A hores d'ara, vostè estaria perquè ERC es mantingui en l'abstenció? Amb quines condicions? Pedro Sánchez primer va vetar ERC i Junts per Catalunya en el diàleg per a la investidura, i ara els ha inclòs en una nova roda de contactes que començarà amb els partits polítics a finals d'agost o principis de setembre... A ERC li és igual reunir-se amb Pedro Sánchez que amb Adriana Lastra, del PSOE?

ERC no afavorirà en cap cas un govern de dretes que competeix per ser cada vegada més de dretes. Tinc plena confiança en els diputats i senadors d'ERC a Madrid, estic segur que tant Rufian com Carolina Telechea, Joan Capdevila o Gerard Gómez del Moral es deixaran la pell treballant pels nostres conciutadans.


ERC està parlant amb Junts per Catalunya per fixar una posició comuna?

ERC, com ja he dit, va guanyar les eleccions a Catalunya i això ens fa responsables de la decisió. En l'abstenció ens vam conjurar amb Bildu i ara esperem que la nostra decisió tingui un consens majoritari.


Un acord PSOE-Podem es veia com una possibilitat d'activar un govern espanyol que recuperés el diàleg amb la Generalitat, sense excloure el referèndum com a part de la solució. Iglesias va renunciar al referèndum. Això podria fer repensar l'abstenció d'ERC de cara a un segon debat d'investidura?

ERC és tan generosa que no imposa línies vermelles al diàleg i la negociació, sense renunciar mai a l'objectiu, legítim i necessari, de la República catalana. De debò que algú dubta que ERC és independentista? Perquè si és així, tant jo com els meus companys i companyes estem més que disposats a explicar-ho a tothom. Algú pot dubtar de Carme Forcadell, o de Dolors Bassa, o del Romeva, o del Mundó, o de la Serret, o de la Rovira, o d'alguns de tots els càrrecs d'ERC que s'ho van jugar tot, fins i tot la llibertat, per defensar el projecte col·lectiu de la República catalana?

No he sentit mai ningú d'ERC que hagi renunciat a assolir la plena sobirania, i si algú diu, o insinua això, caldrà preguntar-se quins interessos personals té. I encara més, caldria preguntar-li quina utilitat té promoure aquesta falsedat per assolir l'objectiu que més de dos milions de persones hem establert de manera ineludible. Allò que tinc molt clar, però molt, és que amb retrets i repartint culpes o carnets de bons i dolents no anirem gaire lluny.

La nostra voluntat és construir un projecte tan ampli i plural com sigui possible, on tothom es pugui sentir còmode sense haver de renunciar a la seva identitat. Només així guanyarem un país, i una societat, irrompibles.


El preocupa la possible repetició d'eleccions generals?

Em preocuparia veure una involució democràtica a l'estat espanyol i que fos governada per aquells que practiquen la demofòbia.

 

La Diada i l'ANC


Com ha vist la polèmica amb l'ANC per com ha gestionat la Diada d'aquest any, excloent els polítics de l'àrea de convidats?

Jo sempre he anat als actes amb motiu de la Diada i convido a tots a anar-hi perquè la Diada ha de ser inclusiva i, en cap cas, deixar fora aquells que no pensin com tu. L'11 de setembre és la diada de tots els catalans pensin com pensin i vinguin d'on vinguin.


Dos històrics d'ERC, Josep Huguet i Anna Simó, ja van anunciar que no aniran a la Diada per aquest clima antipartits que denuncien. Com veu aquesta decisió?

Respecto profundament la decisió de dues persones tan estimades per mi com en Pep i l'Anna i que han treballat per la independència d'aquest país com ningú.


Creu com Joan Tardà que l'ANC actua com a contrapoder? Vostè també veu una deriva antipartits de l'ANC?

Joan Tardà és una veu molt necessària. Potser hi ha una reflexió que ens hauríem de plantejar. Què ho fa que de cop i volta sembla que ERC s'ha convertit en l'objectiu a abatre per part de tothom? ERC no defuig la voluntat de ser un projecte atractiu per al màxim de gent possible, i vol assemblar-se tant com sigui al país que tenim, que som. Però no només això, ERC també vol ser un espai que s'entengui amb tothom. Això és fer política. I a ERC li toca fer política. En Tardà és un dels màxims i millors exponents d'aquesta voluntat de construir, de sumar.


La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, es defensa i diu que l'entitat és neutral i assegura que no entén la pell fina d'ERC. Què respon?

Crec que l'ANC va optar per una decisió, i tanmateix és legítima la decisió dels ciutadans respecte a l'assistència a la diada. Repeteixo, la Diada de Catalunya ha de ser un dia de festa i revindicació que sumi i no resti.


L'ANC insisteix a reprendre la via unilateral quan es pugui. Per ERC està totalment descartada la unilateralitat?

Com sempre hem dit, la independència la farem de forma multilateral. S'haurà de tenir en compte la majoria dels ciutadans, les entitats, els sindicats, les patronals, els bancs, els mercats, Europa, etc.


L'intercanvi de retrets entre l'ANC i els partits posa de manifest encara més la falta de sintonia entre partits i agents independentistes, i trasllada a la ciutadania un clima de desunió. Té por que aquest Onze de Setembre no sigui dels més reivindicatius? ¿El preocupa que hi hagi desmobilització?

Els ciutadans de Catalunya han protagonitzat les manifestacions més massives, multitudinàries i pacífiques dels darrers segles al món. El poble mai falla, mai.


Com pensa que la ciutadania rep tots aquests desacords?

Suposo que amb desànim però entenent que vivim en una etapa molt complexa i que, com sempre hem dit i fet, hi reeixirem i guanyarem. Venim de molt lluny com per fracassar ara. No ho permetrem.

 

Els pressupostos de la Generalitat


A Catalunya també comencem a estar pendents dels pressupostos. Si no hi ha comptes, eleccions anticipades?

Absoluta confiança en el vicepresident i conseller d'Economia Pere Aragonès.


Veu possible pactar pressupostos? Amb qui?

Amb aquells que vulguin ser responsables amb els ciutadans i sàpiguen apartar el partidisme.


La CUP diu que deixa enrere el bloqueig parlamentari, però alhora adverteix que per aprovar pressupostos el govern ha de fer un gir de 180 graus. Confia en aquesta nova CUP o hi ha desconfiança? Seria el soci preferent? O els comuns?

Estic convençut que l'equip negociador serà capaç de fer els pressupostos socials per cobrir les necessitats més que urgents que la gent requereix.


El PSC també s'ha ofert per pactar els pressupostos. El veu un possible aliat?

Caldrà apel·lar a la seva responsabilitat.

ARXIVAT A:
ERCOriol JunquerasProcés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut