Barcelona

Junqueras nega les afirmacions de Santi Vidal i admet que han fet mal al govern

El vicepresident ha dit que no hi ha partides opaques als pressupostos durant les explicacions que ha donat sobre les declaracions de Santi Vidal, en què va dir que el govern ha obtingut les dades fiscals dels contribuents de manera il·legal

Actualitzat

Compareixença del vicepresident Oriol Junqueras en el Parlament per donar explicacions sobre l'afer Santi Vidal. Junqueras ha negat que el govern utilitzi de forma il·legal les dades fiscals dels catalans i que hi hagi partides opaques als pressupostos per al referèndum. Vidal va dimitir com a senador després d'afirmar que el govern havia obtingut il·legalment dades fiscals dels catalans, unes manifestacions que van ser desmentides tant per l'executiu de Puigdemont com per ERC.

Junqueras ha admès que els han perjudicat les declaracions de Vidal, que va afirmar que el govern havia obtingut un cens amb dades fiscals dels catalans de forma il·legal:

" Els dubtes generats per les declaracions del senyor Santi Vidal han fet, en aquest sentit, mal al govern de Catalunya i també als professionals de l'agència tributària, uns professionals que gestionen les dades fiscals dels contribuents catalans amb absoluta professionalitat."

Aquest dimecres, el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa li ha demanat al vicepresident explicacions sobre les polèmiques declaracions del jutge i exsenador republicà Santi Vidal:

"Ens pot assegurar vostè que les dades de la població que té en el seu poder, en el poder de l'Idescat, no seran utilitzades per altres fins com per exemple crear un cens alternatiu?"

Junqueras ha estat taxatiu en la seva rèplica:

"No. Ni de les d'Idescat ni les de ningú. No! Per qui ens han pres? No, és evidentment que no. No fem res de res de res que sigui il·legal"

El vicepresident ha respost amb la mateixa determinació quan Carrizosa ha insistit que aclareixi si hi ha partides opaques als comptes:

"No! Un pressupost és una llei pública, oberta, neta, transparent. No"

L'oposició ha acusat Junqueras de dedicar més esforços al procés que a les prioritats de país. Des de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela l'ha criticat per considerar que "té una doble vida política", al matí per la desobediència i per la independència, i a la tarda per reunir-se amb Montoro i pactar-ho tot. El PSC i Cs, per la seva banda, no descarten demanar una comissió d'investigació pel cas. La diputada socialista Alicia Romero els pregunta que "si les afirmacions dels jutge Vidal són falses com és que com a govern no han iniciat cap acció penal contra ell."

JxSí i la CUP impedeixen la compareixença de cinc consellers més

Junts pel Sí i la CUP han rebutjat aquest matí que compareguin cinc consellers més. L'oposició havia reclamat que també s'expliquessin davant la comissió d'Afers Institucionals els consellers d'Exteriors, Raül Romeva; de Justícia, Carles Mundó; de l'Interior, Jordi Jané; de Governació, Meritxell Borràs, i de Presidència, Neus Munté. També demanaven la compareixença del mateix Santi Vidal i altres alts càrrecs del govern.

Abans de comparèixer Junqueras, Junts pel Sí i la CUP han tombat les peticions de compareixences presentades per Ciutadans i el PSC, al·legant que "n'hi ha prou" amb les explicacions del vicepresident. L'oposició discrepa i considera que les declaracions de Vidal afecten diverses conselleries del govern. Tant Cs com els socialistes ja van advertir que si es rebutjaven totes les peticions de compareixença que han presentat promourien una comissió d'investigació al Parlament. En tot cas, perquè tiri endavant aquesta comissió, es necessita el suport de tres grups a la cambra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut