Junqueras i Comín, autoritzats a participar en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio
Oriol Junqueras, el 19 d'abril, durant una roda de premsa des de la presó de Soto del Real (ACN)

Junqueras i Comín, autoritzats a participar en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio

La Junta Electoral Provincial desestima el recurs de Ciutadans i el PP i, en el cas del candidat d'ERC, ho deixa en mans de la direcció de Soto del Real

Actualitzat

La Junta Electoral Provincial de Barcelona autoritza Oriol Junqueras i Toni Comín a participar, per via telemàtica, en el debat de les eleccions europees que s'emetrà aquest dimarts a TV3 i Catalunya Ràdio. En el cas de Junqueras, però, l'última paraula la tindrà la direcció de la presó de Soto del Real.

La direcció del centre penitenciari considera que "resultaria greument pertorbador, i requeriria una important modificació de les normes internes, la seva participació en el debat", segons la mateixa Junta Electoral. Fonts de Soto del Real, però, asseguren que sempre s'han seguit les resolucions de la Junta Electoral Central, que no s'ha pronunciat sobre la intervenció de Junqueras. 

Poques hores després de la resolució de la Junta Electoral, el cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha anunciat que té la intenció de participar ell en el debat. Puigdemont assegura que ell no podia participar-hi "mentre no deixaven anar al debat al vicepresident Junqueras" per no tenir "un avantatge fruit de la repressió".
 

La resolució desestima el recurs de Ciutadans i el PP

El recurs desestimat per la junta el van presentar Ciutadans i el Partit Popular, que van argumentar que la participació per via telemàtica vulnerava les condicions d'igualtat i neutralitat que hi ha d'haver en un debat: "Es considera que s'ha d'autoritzar la participació en un debat, per via telemàtica, d'un candidat que es troba intern en un centre penitenciari." La Junta provincial ha tingut un vot particular contrari i la seva decisió encara es pot recórrer a la Junta Electoral Central.

La resolució reconeix que les intervencions per via telemàtica poden perjudicar "la fluïdesa en el debat i la interacció entre els candidats", però al mateix temps recorda que les condicions les fixa el mitjà de comunicació. Per tant, sempre que la CCMA respecti els principis d'igualtat i neutralitat que estableix la llei, els participants "no poden exigir que el debat sigui més o menys fluid o interactiu".

Sobre el fet que no ser al plató pugui suposar un avantatge per algun candidat, la Junta argumenta que en cap cas aquesta possibilitat pot passar al davant dels "drets del candidat, del partit o dels electors".
 

La participació de Junqueras, en mans del Soto del Real

La resolució distingeix entre la situació de Junqueras i la de Comín. Pel que fa al candidat d'ERC, deixa l'última paraula a la direcció del centre penitenciari de Soto del Real:

"Per la participació d'Oriol Junqueras en el debat serà necessari obtenir les pertinents autoritzacions que puguin dependre de les possibilitats del centre penitenciari."

 

Resolució de la Junta Electoral Provincial:

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MOriol JunquerasToni Comín
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut