Junqueras: "Estan destruint el seu propi estat per defensar la seva idea d'Espanya"

El líder d'ERC ha defensat en una entrevista a "Més 324" que continuarà lluitant per ser eurodiputat i s'ha mostrat convençut que "exercirà com a eurodiputat"
Junqueras: "Estan destruint el seu propi estat per defensar la seva idea d'Espanya"

Junqueras: "Estan destruint el seu propi estat per defensar la seva idea d'Espanya"

El líder d'ERC ha defensat en una entrevista a "Més 324" que continuarà lluitant per ser eurodiputat i s'ha mostrat convençut que "exercirà com a eurodiputat"
Actualitzat
TEMA:
Oriol Junqueras
Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu (Reuters)

En una entrevista a "Més 3/24", el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, defensa que hauria d'haver estat al Parlament europeu, a Estrasburg, al costat de Puigdemont i Comín. Per l'exvicepresident és "una imatge que es vol evitar".  

Junqueras afegeix que és una batalla judicial que guanyarà, i està convençut que acabarà exercint com a eurodiputat, ja que la justícia europea li va reconèixer la immunitat des del dia mateix de les eleccions.
 

Com heu seguit aquest ple d'Estrasburg, on heu sigut protagonista absent, i reivindicat?

A estones, per televisió i ràdio, mentre no donava classe. Hauria d'haver estat a Estrasburg al costat del president Puigdemont i del conseller Comín, però volen evitar com sigui aquesta imatge. L'objectiu dels poders de l'estat és apartar-nos de la vida política, invisibilitzar-nos, malgrat que això els vagi minant la reputació internacional. Però no ens aturarem, estic convençut que aquest batalla la guanyarem i em podré abraçar amb els companys al Parlament Europeu. Cada dia que passem a la presó és una vergonya més per les clavegueres de l'estat.


Compteu que tard o d'hora recuperareu aquesta condició d'eurodiputat que us ha retirat el Parlament europeu seguint el Suprem?

Sí, no està tot dit en aquesta batalla. Hem activat totes les vies polítiques i jurídiques perquè es compleixi la sentència del TJUE que era molt clara: soc eurodiputat i tinc immunitat parlamentària des de la proclamació de resultats. De moment, hem fet un nou recurs al tribunals de l'Estat denunciant la situació i en farem al Tribunal General de la Unió Europea. Estic convençut que trigaré més o menys, però exerciré com a eurodiputat i podré defensar la llibertat dels nostres conciutadans europeus.


Vaja que la "doctrina Junqueras", que accepta, pel futur, el Tribunal Suprem -i que ara ha servit a Carles Puigdemont i Toni Comín-, confieu que se us pugui aplicar?

El Tribunal Suprem demana una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i assegura que en farà cas tant si sóc pres preventiu o amb sentència, però quan la rep com que no li agrada, decideix no aplicar-la. Això potser ho podien fer quan lluitaven per evitar la independència dels països de l'Amèrica llatina que formaven el seu imperi, però ara som dins de la Unió Europea i estem al segle XXI.

La sentència del TJUE constata dos fets: sóc eurodiputat i tinc immunitat des del dia de la proclamació de resultats malgrat les traves de l'estat espanyol, i a la vegada, també constata que s'han vulnerat els meus drets perquè no he pogut exercir com a tal i perquè s'ha sentenciat sobre mi sense un suplicatori previ.


Compteu poder veure Carles Puigdemont i Toni Comín, amb la delegació d'Eurodiputats que us visitaran a finals de febrer? O la seva immunitat s'acaba als pirineus?

M'agradaria, evidentment, però coneixem l'Estat espanyol i sabem que són capaços de qualsevol cosa. Han apallissat a gent que volia votar, han dissolt parlaments i destituït governs sense poder-ho fer, han perseguit, jutjat i empresonat líder polítics, socials, activistes i ciutadans, han dictat sentències per 13 anys de presó sense delictes, han desobeït sentències dels tribunals europeus… Estan destruint el seu propi estat per defensar la seva idea d'Espanya. Què no seran capaços de fer?


Vostè que ja té experiència com a eurodiputat, de què depèn el vot dels Socialistes europeus sobre el suplicatori demanat a Carles Puigdemont i Toni Comín, del que digui el Psoe? I en aquest sentit, la posició del PSOE davant del suplicatori pot afectar a la taula de negociació entre governs que ha aconseguit pactar ERC?

Malauradament dels interessos electorals. Però la fi de la repressió és una de les exigències que s'han d'abordar a la taula de negociació.


Com a vicepresident del Grup Dels Verds està d'acord amb la decisió dels Verds de no admetre Puigdemont i Comín?

Des d'Esquerra Republicana i des de l'ALE hem defensat i treballem perquè es puguin incorporar al grup parlamentari, com ha anat defensant l'eurodiputada Diana Riba.


El president de torn de la UE manté que la qüestió catalana és un afer intern. Vostè, que va ser eurodiputat i coneix el funcionament intern del Parlament Europeu, quin recorregut europeu li veu al cas català?

És un afer intern, sí, però intern europeu. Europa no pot continuar mirant a una altra banda quan s'estan vulnerant els drets humans, s'està posant en perill la democràcia i s'estan incomplint les sentències dels tribunals europeus davant de la seva cara, perquè si ho permeten el que estan posant en risc és la mateix Unió Europea. Defensar Catalunya i la democràcia a l'Estat espanyol és defensar Europa i els seus valors fundacionals. Els enemics de l'independentisme a l'estat són els que volen destruir Europa. Convé que reaccionin abans no sigui massa tard.

ARXIVAT A:
Oriol Junqueras Parlament Europeu