Sant Joan Despí

Junqueras està segur que la UE "farà de mediador" però admet que "fins que no votem" Catalunya és "un afer intern" espanyol

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, es mostra convençut que la Unió Europea farà de mediadora entre Catalunya i Espanya en el procés sobiranista. Entrevistat a TV3, el cap de l'oposició també ha defensat la col·laboració dels republicans amb el govern d'Artur Mas i ha defensat l'aprovació d'uns pressupostos amb "la despesa social més alta de tota la història" en termes percentuals i sense "cap retallada afegida".

R. RadóActualitzat

El cap de l'oposició, Oriol Junqueras, s'ha mostrat convençut que la Unió Europea "farà de mediador" entre Catalunya i Espanya en el procés sobiranista, tot i que ha admès que "fins que no votem, és evident que som un afer intern de l'estat espanyol". Mentre no arriba aquest moment, ha afirmat que "hi haurà molta gent interessada a dir que això no passarà".

En una entrevista a TV3, el president d'Esquerra Republicana ha dit que "la situació actual és insostenible i provoca un enorme patiment a molta gent" i, per a solucionar-ho, s'ha mostrat partidari de "dotar-nos de les millors eines possibles i les millors eines possibles són les eines d'un estat". "Amb la independència es resolen molts problemes econòmics", ha assegurat.

La consulta anunciada per al proper 9 de novembre ha centrat bona part de la conversa de Junqueras amb Lídia Heredia i Carles Prats. El president d'ERC no té dubtes que el resultat del referèndum "serà un Sí-Sí" perquè el suport de la societat a aquesta opció "és amplíssim", però ha admès que, a partir de l'endemà de la consulta, "tindrem una feinada immensa".

"Confio, vull confiar i necessito confiar en el president Mas"

Sobre la reacció del govern espanyol a l'anunci de la consulta, el cap de l'oposició ha dit que les accions de l'executiu de Mariano Rajoy aconsegueixen "convèncer la gent que dubta que l'única sortida és la independència". Junqueras espera "que el front de la consulta arribi unit" i s'ha mostrat convençut que cap de les formacions que van signar l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta es desentendrà d'aquest pacte. "Confio, vull confiar i necessito confiar", ha dit el president d'Esquerra, sobre el president de la Generalitat, i també en referència a Iniciativa i la CUP.

Qui sí que ha saltat d'aquest "front de la consulta" és el PSC. Junqueras ha destacat que "la direcció del PSC ha baixat del tren, però no la seva gent" i ha criticat que la cúpula socialista "fa tot el possible per allunyar-se de l'exercici democràtic". El líder d'Esquerra ha instat Pere Navarro a donar suport a la consulta: "no els demanem que siguin independentistes, però els demanem que siguin demòcrates".

En cas que la consulta no es pugui celebrar, el cap de l'oposició no s'ha pronunciat sobre la possibilitat de convocar unes eleccions plebiscitàries perquè "és una competència del president" de la Generalitat. De cara a l'escenari a partir del 10 de novembre, ha remarcat que "moltes enquestes diuen que si hi haguessin eleccions les guanyaria ERC", però que la prioritat dels republicans no és "facilitar aquestes eleccions", sinó "que el govern que hi hagi faci tot el possible per posar el futur de Catalunya en mans dels ciutadans de Catalunya".

"L'establishment existeix"

El cap de l'oposició ha afirmat que "allò que s'anomena establishment existeix" i ha assenyalat que "pressiona, entre altres coses, per conservar els seus privilegis". Per Junqueras, aquest establishment té "certa temença davant del fet que els ciutadans puguin assumir la responsabilitat de la construcció del seu futur". En canvi, ha mostrat el seu convenciment que "l'amplíssima majoria del món sindical i empresarial estan compromesos amb la causa de la democràcia".

Tanmateix, ha recordat que "al llarg del segle XX, més de la meitat dels estats que existeixen a Europa han decidit el seu futur" i que "de les nacions que s'han convertit en estat, no n'hi ha cap que hagi volgut tornar enrere".

A la part final de l'entrevista, Junqueras ha apostat perquè, en una Catalunya independent, el castellà sigui idioma oficial, però el català sigui llengua "vehicular en l'ensenyament, comuna i prioritària" i també perquè un futur estat català estigui "absolutament dins la UE".

"No hi ha cap retallada afegida"

El suport dels republicans als pressupostos de la Generalitat per al 2014 ha estat una altra de les qüestions destacades de l'entrevista. El president d'Esquerra ha defensat el vot favorable dels republicans perquè "és la primera vegada dels últims anys que no hi ha cap retallada afegida" en els comptes públics catalans.

Junqueras ha indicat que, "en termes percentuals, la despesa social és la més alta de tota la història", tot i admetre que, com que "les circumstàncies són terribles, els pressupostos són terribles". També s'ha compromès a "fer el possible perquè arribin" els 2.300 milions d'ingressos previstos en els pressupostos perquè "no hi hagi més retallades"

En aquest sentit, Junqueras ha culpat l'executiu espanyol de la situació de les finances públiques catalanes i ha apuntat que "qui decideix el total del pressupost de la Generalitat no és el govern ni el Parlament, és el govern espanyol", que decideix "si ens podem endeutar o no, quant ens podem endeutar i a quin preu".

El líder d'Esquerra ha justificat la política de col·laboració del seu partit amb el govern d'Artur Mas argumentant que els republicans fan el mateix que els partits socialdemòcrates alemany i holandès o el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que col·laboren amb els respectius governs conservadors en "qüestions d'estat".

Candidatura a Brussel·les

El president d'Esquerra ha manifestat que "segur que no" és un fracàs que no hi hagi hagut acord per una candidatura unitària dels partits favorables a la consulta a les eleccions europees. De cara als comicis al Parlament Europeu, Junqueras ha apuntat que Esquerra "prioritzarà Catalunya i els Països Catalans, la presència d'independents a la llista i la transversalitat de la llista, intentant acollir-hi persones que representin l'ampli espectre de la socialdemocràcia i el centre-esquerra".

El líder d'ERC ha reconegut que la formació es presentarà a Brussel·les "més sola del que en algun moment va semblar", però ha insistit que els republicans no poden "obligar ningú a fer una llista conjunta si no la volen fer".

"Carregats de dubtes" amb BCN World

Sobre el projecte BCN World, els responsables del qual demanen reformar la llei del joc i han obert la porta a construir el macrocomplex en un altre punt de l'estat, Junqueras ha indicat que estan "carregats de dubtes" i volen "més informació" sobre aquesta qüestió. El cap del grup republicà ha apuntat que, en funció de la informació que rebin, decidiran el sentit del seu vot.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut