Junqueras declarant en el judici del procés al Suprem (ACN)
Junqueras declarant en el judici del procés al Suprem (ACN)
Sant Joan de Vilatorrada

Junqueras: "Ens hem de preparar per a una època intensa de repressió"

En una entrevista amb TV3, el president d'ERC afirma que la sentència del procés és "només la punta de l'iceberg" i demana "mantenir el cap fred" els pròxims dies

RedaccióActualitzat

Dos anys després de l'1-O i quan falten només uns dies perquè es faci pública la sentència del procés, Oriol Junqueras afirma, en una entrevista amb TV3, que aquest moment serà només "la punta de l'iceberg" i que "cal preparar-se per a una època intensa de repressió".

El president d'ERC, en presó preventiva des de fa 698 dies, també demana "mantenir el cap fred" els pròxims dies davant l'intent "desesperat" de l'Estat de "vincular l'independentisme i la violència".

-Dos anys després, quin llegat positiu i negatiu creu que va deixar l'1-O?

L'1-O és el dia que ho va canviar tot. Vam passar a una nova fase en la nostra lluita per la llibertat. El primer d'octubre els catalans ens vam guanyar el dret d'autodeterminació i mai hi renunciarem.

Si cal, hi haurà nous 1 d'octubres perquè el que és segur és que els catalans ja no renunciarem mai al dret a decidir. El referèndum no ens ha permès guanyar la independència com molts voldríem, però ens hem guanyat una sobirania a la qual no renunciarem mai.

Sens dubte el millor llegat és aquest i la resposta excepcional de la gent. Sovint dic que aquells dies es va poder veure el millor i el pitjor i la resposta ciutadana va ser increïble i no només l'1-O, sinó també el 3-O. El pitjor sense cap mena de dubte va ser la violència desfermada de l'Estat cap als seus ciutadans. Impensable en un estat democràtic i de dret.


-Quan Marta Rovira diu que a l'1-O li va faltar legitimitat interna, què vol dir?

Es refereix que passats dos anys d'aquell dia extraordinari, no hem aconseguit malauradament l'objectiu de la república i el reconeixement que volíem i, per tant, caldrà que tornem a passar per les urnes per aconseguir la independència del nostre país. De fet, avui tots els actors de l'independentisme coincideixen que caldrà un nou moment referendari.

 

Junqueras, en la roda de premsa que va fer des de la presó de Soto del Real per la campanya electoral del maig (ACN)


-Creu que la sortida és repetir el referèndum o anar a unes eleccions referendàries? Quina sortida creu que pot generar més consens?

La millor fórmula serà aquella que generi més consensos, però sembla evident que tard o d'hora caldrà tornar a votar. En aquest sentit, sempre hem defensat que el referèndum d'autodeterminació és la millor eina possible per resoldre aquest conflicte entre l'Estat i Catalunya. I així ens ho assenyalen també a nivell internacional. Els ciutadans han de poder expressar lliurement què volen ser com a poble.


-Què li semblen les últimes detencions i les vinculacions que fa la Fiscalia amb violència i terrorisme?

Absolutament terrorífiques. Ens hauríem de preguntar per què aquesta obsessió de parlar d'una violència que no ha existit mai. L'única violència que hi ha hagut a Catalunya és la de les seves porres contra gent indefensa.

L'Estat té por de l'independentisme, sap que un moviment democràtic, pacífic i massiu com el nostre és imparable, els desarma i només és qüestió de temps tombar el règim. Per això, intenten desesperadament vincular el moviment amb la violència, però no se'n sortiran. Cal mantenir el cap fred els propers dies.

-Quin serà el missatge d'Esquerra per al 10N?

Tornarà a ser un missatge de fermesa, determinació i esperança. De defensa de les llibertats, de l'autodeterminació i, especialment, de l'objectiu de la república catalana. Com vam repetir durant la campanya, som els més dialogants i els més independentistes i no ens aturarem mai per molt que ens tanquin a la presó o ens persegueixin.

Si de debò pensaven que tancant-nos a la presó, desistiríem, és que realment no tenen ni idea de com és el poble català. Com diu sempre l'amic Raül Romeva, el procés cap a la independència de Catalunya és irreversible.

 

Junqueras i Sánchez se saluden al Congrés el 21 de maig d'aquest any (ACN)


-Si Sánchez necessita els seus vots, tornaran a oferir-los sense res a canvi? Creu que s'ha entès la posició d'ERC?

ERC no va oferir els seus vots a canvi de res, va oferir-los per facilitar el diàleg i treballar per una solució política i democràtica al conflicte, fent que el senyor Pedro Sánchez no tingués cap excusa, tampoc en el pla internacional, per dir que els republicans i els independentistes obstaculitzaven res.

Hem evidenciat que som els campions de la democràcia i el diàleg i que el PSOE no volia dependre dels nostres vots. Fins i tot, ha preferit exposar-se a perdre'n abans que dependre dels nostres vots. Crec que s'ha evidenciat que a dia d'avui no hi ha gairebé cap diferència entre Rajoy i Sánchez. I no oblidem que ERC, amb Rufián, Telechea, Capi, Rosique, Nuet, etc. va guanyar les eleccions, per tant, diria que sí que s'ha entès.

En tot cas, li fem un advertiment a Pedro Sánchez: no tolerem ni una amenaça més i tingui molt clar que fins que no es permeti a Catalunya decidir lliurement el seu futur, no hi haurà estabilitat institucional ni progrés social a l'estat espanyol.

-Vostè ha dit que les llistes unitàries són per a moments excepcionals. Aquest ho és?

No em sona aquesta afirmació que m'atribueix. En tot cas, la unitat d'acció entre els demòcrates i els partidaris de l'autodeterminació serà fonamental ara, i sempre.

Soc partidari de sumar el màxim de vots possible des de la diversitat i transversalitat, perquè cap vot independentista es perdi o es quedi a casa, i després treballar coordinats i conjuntament aquells grups independentistes per avançar en els objectius comuns. Segur que fins i tot es podria pactar algun punt programàtic. Com diu el Pere Aragonès, l'independentisme és tan transversal que no hi cap en una sola llista.


-Al novembre, el president Torra serà jutjat per desobediència. Creu que cal convocar eleccions si la justícia inhabilita el president?

La repressió de l'estat espanyol cada vegada és més allargada. Hem de ser conscients que no acabarà amb la sentència del Tribunal Suprem d'aquí pocs dies, això només és la punta de l'iceberg. Ens hem de preparar per a una època intensa de repressió.

Tocarà persistir, com hem fet sempre de manera pacífica i determinada, i estic segur que si ho fem, guanyarem. En tot cas, la resposta a cada un dels fets que puguin arribar, haurà de ser sempre el màxim de consensuada possible.

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasProcés catalàIndependènciaReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut