Immunitat de Junqueras: El Suprem dictarà sentència al marge del que digui Luxemburg
Oriol Junqueras durant sessió de constitució del Congrés dels Diputats (ACN)

Junqueras, disposat a tornar a ser cap de llista d'Esquerra al Congrés

En una carta a la militància, assegura que Romeva també vol repetir com a cap de candidatura al Senat

RedaccióActualitzat

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha mostrat la seva disposició a tornar a encapçalar la candidatura de la formació que lidera en les pròximes eleccions al Congrés dels Diputats.

 

En una carta a la militància des de la presó de Lledoners, Junqueras assegura que es posa a disposició de la ciutadania i la causa de la llibertat juntament amb Raül Romeva:

"Us vull anunciar que em poso a disposició del partit, de la ciutadania i de la causa de la llibertat, per poder tornar a encapçalar la candidatura d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats. I ho faig acompanyat una vegada més de l'amic Raül Romeva que es torna a posar al servei del país per encapçalar la candidatura d'Esquerra al Senat."

 

L'anunci el fa el mateix president d'ERC en una carta on detalla que la decisió arriba després d'haver intercanviat missatges amb membres de la direcció republicana com Marta Rovira, Pere Aragonès o Marta Vilalta.

 

La carta es fa pública just quan es compleix el segon aniversari dels fets a la Conselleria d'Economia i l'endemà que diversos polítics independentistes es pronunciessin sobre la conveniència que els presos tornessin a ser candidats a les pròximes eleccions generals, que seran el 10 de novembre.


El PDeCAT, pendent dels presos

A diferència de Junqueras i Romeva, els presos del PDeCAT i Junts per Catalunya -Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- encara mantenen el debat sobre la conveniència de tornar-se a presentar, tot i que en declaracions al Planta Baixa de TV3 asseguren que hi estan predisposats.

Gemma Geis, diputada de Junts per Catalunya, ha assegurat que els presos estan "predisposats". I David Bonvehí, president del PDeCAT, ha recordat que els presos són "referents polítics", però que volen parlar amb ells sobre les llistes perquè "la seva opinió serà molt rellevant". Tot i això, Bonvehí ha explicat que volen ser prudents.
 

Llistes 10N

Enmig del debat obert sobre si els presos independentistes han de repetir com a caps de llista de Junts per Catalunya i Esquerra per a les eleccions espanyoles, el conseller Alfred Bosch defensava aquest dijous, en declaracions a Catalunya Ràdio, que l'última paraula la tenen els presos:

"S'haurà de tenir en compte sobretot quina és la posició i la decisió personal d'aquests presos. Ells tenen tot el dret a presentar-se però també tenen tot el dret de pensar que ara els toca fer una altra cosa"

 

La diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs és partidària de posar la bena abans de la ferida, segons expressava a Ràdio 4. I afegia que serà una decisió que es prendrà conjuntament tenint en compte sobretot l'opinió dels presos.

" Ells estaran a punt de ser inhabilitats quan surtin les sentències i per tant penso que seria millor que en aquest cas ja no formessin part de la comtessa electoral"

Borràs, hores després, ha matisat les seves paraules:

 

El president Quim Torra sosté que n'han de parlar amb calma:

" Vull tenir en aquest punt, un punt de prudència. Vull reunir-me amb totes les persones de Junts per Catalunya i tindrem ocasió de debatre-ho"

 

També hi ha incertesa sobre si la CUP reobrirà el debat per presentar-se per primera vegada a unes eleccions espanyoles. La diputada Maria Sirvent no ha descartat aquesta possibilitat.

Pel que fa a les formacions no independentistes, a Ciutadans es dona per fet que Inés Arrimadas repetirà com a cap de llista.

El termini per presentar les llistes s'acaba el 7 d'octubre, el dia 14 es proclamaran les candidatures i l'endemà es publicaran al BOE. La sentència s'espera per abans del 12, i els líders independentistes poden ser inhabilitats.

ARXIVAT A:
EleccionsOriol JunquerasProcés catalàEleccions generals 2019-10N
Anar al contingut