Barcelona

Junqueras descarta noves eleccions i només preveu aprovar els pressupostos amb la CUP

El vicepresident respon als cupaires que els comptes permeten avançar cap a l'estat propi i reitera que les diferències amb la CUP no són pressupostàries, sinó de confiança política

RedaccióActualitzat

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha descartat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" unes eleccions si no s'aproven els pressupostos.

"Des del nostre punt de vista, totalment descartades. Nosaltres diem res d'eleccions i aprofitar la majoria de 72 diputats independentistes que hi ha al Parlament de Catalunya."

El conseller d'Economia només preveu aprovar els pressupostos si és amb la CUP, perquè és amb qui comparteix el full de ruta; per tant, descarta l'acord amb qualsevol altra formació:

"Ha de ser amb el suport de la CUP perquè aprovar-los amb qualsevol altre que no comparteix el full de ruta, 'de facto' implicaria fer caure el full de ruta i és evident que jo, i molta gent, per exemple tota la gent d'ERC, som aquí per aplicar el full de ruta."

Junqueras ha lamentat que en les reunions amb la CUP es parli del full de ruta i del procés i no de números, i ha reiterat que les diferències amb la CUP no són pressupostàries, sinó de confiança política en l'aplicació del full de ruta. El vicepresident els demana que no barregin una cosa amb l'altra.

"Seria molt millor separar el debat pressupostari del debat de confiança política perquè qui paga el preu de la no-aprovació d'uns pressupostos que preveuen 870 milions més en polítiques socials és la gent."

Pel vicepresident, el govern considera que és "millor actes de desobediència en àmbits que estiguem preparats per fer-los i aguantar que microruptures sovintejades".

En qualsevol cas, Junqueras ha avançat que faran tot el que sigui possible per aprovar els comptes:

"Aprovar els pressupostos és bo i és possible aprovar-los i per això farem tot el que estigui a l'abast per aprovar-los."

A més, el titular d'Economia assegura que aquests pressupostos permeten avançar cap a l'estat propi. El vicepresident ha replicat així les crítiques de la CUP, que assegura que no són uns pressupostos sobirans:

"Si no s'aproven aquests pressupostos no tindrem els recursos previstos per seguir, per exemple, desplegant la conselleria del conseller Romeva o no tindrem els recursos que estan previstos, perquè no s'aprovaran, per seguir desplegant l'Agència Tributària."

Passi el que passi en el debat dels pressupostos, ha afegit, el govern haurà de preparar el marc legislatiu per poder recórrer les lleis anul·lades pel Tribunal Constitucional i preparar els pressupostos del 2017, amb els quals ja ha començat a treballar.

El vicepresident ha destacat també els 870 milions d'euros destinats a polítiques socials i ha assegurat que es tracta d'uns pressupostos "ambiciosos" des del punt de vista social i d'impuls de l'economia, i "rigorosos", perquè no inclouen els diners que no es tenen per no generar falses expectatives.

D'altra banda, en el "cas ATLL" s'ha mostrat partidari d'esperar la sentència per prendre una decisió, per no malgastar.

Junqueras presenta els comptes a la Taula del Tercer Sector

Qui està molt pendent que aquests pressupostos tirin endavant són les entitats socials, amb qui s'ha reunit el conseller d'Economia. És la primera vegada que -abans que els pressupostos es debatin al Parlament- el govern els presenta a la Taula del Tercer Sector. A la reunió, hi han anat representants de 13 entitats, des de l'ONCE fins a la Federació de Salut Mental o Càritas, que han valorat positivament que puguin tenir informació de primera mà dels comptes.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut