El president d'Esquerra Republican, Oriol Junqueras. (Foto: ACN)
El president d'Esquerra Republican, Oriol Junqueras. (Foto: ACN)
Barcelona

Junqueras demana una sola veu a Convergència i Unió que sigui lleial al president Mas

El president d'Esquerra Republicana retreu a Convergència i Unió que tingui opinions diferents pel que fa al dret a decidir i reclama a les veus discordants que siguin lleials al president Artur Mas i a l'acord de governabilitat amb Esquerra.

RedaccióActualitzat
Una sola veu i lleial al president. El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, demana a Convergència i Unió que unifiqui el seu discurs i que no faci el llit a Artur Mas.
 
En una entrevista concedida a l'Agència Catalana de Notícies, Junqueras insta els dirigents de la coalició del govern a ser lleials amb el president Mas i a parlar tots amb una sola veu. El president d'Esquerra Republicana també demana lleialtat a l'acord de governabilitat entre el seu partit i la federació.
 
Junqueras assegura que "ERC parla amb una sola veu, molt clara. Agrairíem que les altres formacions fessin el mateix". El líder d'Esquerra ha posat com a exemple d'aquestes posicions divergents el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.
 
A més, el líder republicà ha assegurat que Esquerra esta sent "absolutament lleial" a l'acord firmat amb CiU i que ho continuarà sent sempre que es respectin les dues màximes del pacte d'estabilitat: "posar el futur de Catalunya en mans dels ciutadans i aplicar les polítiques econòmiques i socials més justes possibles, cosa que fa imprescindible tenir l'estructura d'un estat".

Quan es farà la consulta?
 
L'acord d'estabilitat parlamentària que defensa Junqueras preveu la convocatòria d'una consulta no més enllà del 2014. El president d'Esquerra considera que la data s'hauria d'avançar en funció de la pressió a què l'Estat sotmeti a Catalunya.
 
La data de la consulta és una de les variables que ERC vol acordar amb CiU en el marc de la negociació dels pressupostos. Per a Junqueras, l'explicació és simple: com més aviat es faci la consulta i els catalans puguin votar a favor de la independència, abans s'acabarà la "pressió" de l'Estat i Catalunya podrà sortir de la crisi.

Pel que fa estrictament als pressupostos, Junqueras ha insistit que ERC "no avalarà uns comptes que decideix el ministre d'Hisenda i el govern espanyol i que porten a la ruïna l'economia catalana", en relació als 4.500 milions de retallades que, ara per ara, l'Estat imposa a la Generalitat.
 
Diàlogar amb Madrid "no serveix"

Junqueras critica la decisió del govern català de refer ponts amb Madrid. Assegura que "dialogar amb el govern espanyol no serveix de res perquè incompleix sistemàticament els acords".
 
Tot i això, assegura que "animem el president de la Generalitat a negociar si ho creu oportú" però li recorda "una evidència: que no serveix de res", ha assegurat en relació a la reunió que va tenir Artur Mas amb Mariano Rajoy a la Moncloa.

Junqueras també s'ha referit als socialistes catalans: "ERC anima el PSC a, com a mínim, convèncer el PSOE".  Convençut que aquesta negociació i la de Mas a Madrid fracassaran, Junqueras ha demanat a CiU, PSC i a la resta de partits que confien en el diàleg amb l'Estat que, quan es topin amb un cop de porta com a resposta, acceptin que els catalans només podran decidir el seu futur a partir de la voluntat de les seves pròpies institucions.
Anar al contingut