Junqueras declarant en el judici del procés al Suprem (ACN)
Junqueras declarant en el judici del procés al Suprem (ACN)

Junqueras demana l'amnistia per tornar a la política i rebutja els "simbolismes buits"

Preguntat sobre una desobediència institucional per respondre a la sentència diu que "haurem de fer allò que serveixi per avançar de debò"

RedaccióActualitzat

El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, adverteix que sense l'amnistia o algun mecanisme que anul·li el procés general contra l'independentisme no podrà haver-hi negociació amb l'Estat.

"Si no aconseguim el mecanisme per anul·lar la causa general contra l'independentisme difícilment podrem entrar en una fase de negociació per aconseguir una solució política del conflicte. Hem de retornar el conflicte polític a la política, l'amnistia és el millor mecanisme."

 

El líder republicà rebutja el que qualifica de "fum" i "simbolismes buits" davant d'una possible condemna del Suprem.

"ERC només donarà suport a aquelles propostes que ens ajudin a avançar de debò cap a la república". "No volem fum ni simbolisme buit, volem guanyar de manera definitiva. Venim de molt lluny i volem culminar-ho", afegeix.


Junqueras aposta per una resposta que generi consens i que permeti enfortir les institucions catalanes en la línia d'un govern de concentració tal com ja han apuntat diversos dirigents d'Esquerra.

"El govern de concentració ens fa més fortes i Aragonès ho planteja apel·lant a la seva responsabilitat amb els ciutadans davant un Estat cada cop més demofòbic. És difícil, però alhora explorable", ha dit.

 

Sobre si avala que en una resposta a la sentència s'exerceixi la desobediència institucional, ha respost:

"Devem obediència als nostres conciutadans. En qualsevol cas, nosaltres haurem de fer allò que serveixi per avançar de debò."


I ha alertat que, segons ell, l'Estat ja ha demostrat que pot posar en risc les institucions catalanes amb el 155.

"No pot tornar a passar, hi ha un bé a preservar i són els ciutadans d'aquest país i les seves institucions. El 155 no és un atac contra els independentistes, sinó contra tota la ciutadania del nostre país pensin com pensin", ha dit.

"I estem farts que se'ns amenaci des de Madrid, malgrat que els deixa en evidència perquè és la demostració que no els importen els ciutadans d'aquest país", ha recriminat.

 

Batet descarta l'amnistia

Justament sobre l'amnistia, Meritxell Batet, candidata del PSC i presidenta del Congrés, s'hi mostra contrària en una entrevista a El Periódico. Diu que no es dona l'escenari.

"Seria irresponsable anticipar escenaris. Però és bo recordar que les amnisties estan pensades per passar de règims no democràtics a democràtics, com va passar a Espanya. Aquest no és l'escenari actual: Espanya és un Estat social, democràtic i de dret consolidat."

 

Aragonès considera Junqueras el "candidat moral" del 10N tot i una possible inhabilitació

La sentència del judici del procés pot afectar la configuració de les llistes del 10 de novembre per la probable inhabilitació dels presos. Pere Aragonès considera que Oriol Junqueras continuarà sent la figura central d'Esquerra --el candidat "moral", diu-- tot i que no pugui presentar-se a les eleccions.

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasERCProcés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut