Oriol Junqueras i Cristóbal Montoro
Oriol Junqueras i Cristóbal Montoro

Junqueras deixa d'enviar a Montoro els informes setmanals de despeses per a l'1-O

El govern espanyol va avisar que tallaria el FLA si no rebia els certificats, per garantir que la Generalitat no gasta "ni un euro" en el referèndum

Actualitzat

El xoc institucional puja un grau més. El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha comunicat al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que deixarà d'enviar-li els informes setmanals sobre les despeses de la Generalitat.

Junqueras ja no certificarà per escrit que no destina partides pressupostàries al referèndum. Almenys, durant els pròxims quinze dies, perquè la Generalitat continuarà enviant l'informe mensual -com fa des de finals del 2015-, per mantenir "el compromís amb l'estabilitat pressupostària", tal com explica la carta a la qual ha tingut accés TV3.

Junqueras parla de "control polític"

En el text, Junqueras argumenta que les mesures excepcionals que va activar el 21 de juliol la comissió delegada per afers econòmics del govern espanyol suposen un "control polític" que no té res a veure amb els objectius d'estabilitat pressupostària, és a dir, amb el control del dèficit. I que serien incompatibles amb el marc legal que es deriva de la llei del referèndum, aprovada el 6 de setembre.

 

 

Per tant, conclou, el govern català ha acordat eximir els seus responsables de remetre aquesta informació setmanalment. D'aquesta manera, el govern català vol guanyar temps: durant els pròxims quinze dies no haurà de certificar que no ha gastat ni un euro en el referèndum  i quan emeti el pròxim informe mensual, ja haurà arribat l'1 d'octubre.

La possibilitat de tallar el FLA

Des del 21 de juliol, la Generalitat ha hagut d'informar cada setmana a Hisenda dels diners que gastava i a què els dedicava. Era un control excepcional de les finances catalanes que el govern espanyol va imposar per evitar que es destinés ni un euro a organitzar el referèndum.

El govern espanyol va avisar que si la Generalitat s'hi negava pot tallar el pagament del fons de liquiditat autonòmica, l'anomenat FLA. La pilota és ara a la teulada del ministre Montoro, mentre fonts de la Conselleria d'Economia asseguren que la Generalitat disposa de prou tresoreria i, per tant, liquiditat per fer front a les seves obligacions econòmiques i financeres (com ara factures de proveïdors) dels pròxims mesos.

La resposta del Ministeri d'Hisenda

Un portaveu del Ministeri d'Hisenda ha assegurat a TV3 que coneixien aquesta decisió de la Generalitat des d'ahir al vespre, quan van rebre una carta de la conselleria, i que aquest matí han rebut la carta firmada per Junqueras.

El govern espanyol diu que ara no té manera de saber si es dediquen diners públics cap a l'organització del referèndum.

Aquest matí, la comissió delegada d'afers econòmics, presidida per Soraya Sáenz de Santamaria, ha aprovat una sèrie de mesures per controlar aquestes despeses que aquest divendres aprovarà el Consell de Ministres.

El Ministeri d'Hisenda vol deixar clar que aquesta deixadesa per part de la Generalitat de no donar més informació no afectarà de cap manera ni el FLA ni els serveis bàsics dels catalans, però que sí que podria afectar els propers pressupostos de la Generalitat que venen pel finançament autonòmic.

Diu el govern espanyol que respondrà cada cop que la Generalitat faci un pas en aquest sentit i que Montoro està ultimant una carta dirigida a Junqueras.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut