Oriol Junqueras durant l'entrevista al Més 3/24
Oriol Junqueras durant l'entrevista al Més 3/24

Junqueras considera un "escàndol democràtic" que els hagin suspès com a diputats

Ho ha dit al "Més 3/24", en la primera entrevista a una televisió que ha autoritzat la Junta Electoral

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras critica la decisió de la mesa del Congrés de suspendre els presos del procés com a diputats. Afirma que és "un escàndol democràtic" i denuncia que s'altera la correlació de forces a la cambra baixa. Ho ha dit al "Més 3/24", en la primera entrevista a una televisió que ha autorizat la Junta Electoral.

"És una alteració de la representació política i es deixarà sense veu centenars de milers de persones. És una alteració judicial de les majories parlamentàries. És un escàndol democràtic."

"Com tantes altres vegades, els socialistes s'alineen sense cap mena d'escrúpol amb el PP i Ciutadans. Entra dins la normalitat del que passa a l'estat espanyol."

 

ERC i Junts per Catalunya han anunciat que presentaran una petició de reconsideració a la mesa del Congrés. Si la rebutja, presentaran un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional.


Suspensió automàtica

 

Meritxell Batet en la compareixença informativa al Congrés (EFE)


Després d'un estira-i-arronsa d'uns dies entre la mesa del Congrés i del Tribunal Suprem, la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, anunciava aquest divendres que la mesa suspenia "automàticament" els quatre diputats independentistes en presó preventiva, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Batet ha dit que aquesta és la decisió més prudent, més garantista i amb més seguretat jurídica.

Hi han votat a favor PSOE, PP i Ciutadans. Els representants d'Unides Podem havien demanat més temps per estudiar la qüestió i han mostrat desacord per la rapidesa i la falta de consens.

La mesa ha encarregat als serveis jurídics un informe sobre com aquesta decisió afecta la composició de la cambra.


Reacció dels presos electes


Tant Oriol Junqueras com els altres tres diputats presos, Rull, Turull i Sànchez, i el senador Raül Romeva han expressat, a través dels seus comptes de Twitter, el rebuig a aquesta decisió del Congrés.

Jordi Sànchez assegura que Marchena ha guanyat el pols a Batet i que "negar la presumpció d'innocència i tensar el reglament no resol res".

 

Jordi Turull considera que "el 155" ja els ha "condemnat".

 

Josep Rull i Meritxell Batet conversen durant la constitució del Congrés (EFE)


Les crítiques de Josep Rull han anat adreçades a la nova presidenta del Congrés.

 

El senador d'Esquerra, Raül Romeva, que també està en presó preventiva, ha fet un tuit dient que l'estat espanyol està "obsessionat amb la suspensió de la democràcia".

 

Igual que Meritxell Batet, ​el president del Senat, Manuel Cruz, ha encarregat un informe als lletrats de la cambra alta per saber si s'ha de suspendre Raül Romeva com a senador. La mesa es reunirà dimecres que ve i analitzarà l'informe jurídic.

 

Raül Romeva aquest dimarts durant la sessió constitutiva del Senat (EFE)

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàEleccions 28AOriol JunquerasJordi SànchezPSOEJosep RullJordi TurullRaül Romeva
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut