Junqueras: "Caldrà continuar la batalla legal a Europa. Exerciré com a eurodiputat"

En una entrevista per escrit a "Els Matins" de TV3, el líder d'ERC diu que Pedro Sánchez és qui hauria d'estar preocupat perquè "la decisió del Suprem va contra la democràcia i situa l'Estat enfrontat a Europa"

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras és el gran absent aquest dilluns al Parlament Europeu. Tot i que l'Eurocambra va fer els tràmits per reconèixer la seva condició d'eurodiputat després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que li reconeixia la immunitat, divendres passat el president Sassoli va anunciar que li retirava les credencials arran de la resolució del Tribunal Suprem.

El programa "Els Matins" de TV3 ha pogut entrevistar Oriol Junqueras sobre aquesta qüestió:

Amb quin estat d'ànim ha rebut la sentència del Suprem i quina opinió li mereix l'argumentació del Suprem quan li denega la condició d'eurodiputat?

Amb la tranquil·litat i la serenitat que ens dona conèixer el nostre adversari. No esperem res del Tribunal Suprem, sabem que només busca venjança, en cap cas justícia. I tenen un objectiu, que és apartar-nos de la vida política i silenciar-nos encara que això els faci perdre la reputació internacional.

Pensen que estan defensant la seva pàtria, Espanya, i s'estan carregant el seu propi estat a ulls de tot Europa. Aquesta batalla no la perdrem. L'argumentació utilitzada no s'aguanta per enlloc. El Tribunal Suprem demana una qüestió prejudicial i assegura que la complirà tant si hi ha sentència ferma com si som en presó preventiva, però sense esperar la resposta que fa la sentència vulnerant els meus drets i negant la meva immunitat com a eurodiputat i quan arriba la sentència del TJUE diuen que no l'apliquen perquè ja estic condemnat.

Probablement qui hauria d'acabar condemnat és el mateix Marchena.


Com valora la resposta del Parlament Europeu, acatant el Suprem i no reconeixent-lo finalment com a eurodiputat?

Caldrà continuar la batalla legal a Europa. Aquí no hi ha res de definitiu, ara caldrà tornar a posar en marxa totes les vies polítiques i jurídiques per fer que es compleixi la justícia europea i es respecti la democràcia. Què en fem de les més d'un milió de persones que van votar perquè fos eurodiputat? No tinc cap dubte que aquesta batalla la guanyarem.


Quines conseqüències pot tenir aquesta discrepància entre el Tribunal Suprem i el TJUE?

És una decisió extremadament delicada per a l'estat espanyol, l'enfronta directament contra la justícia europea i marca un precedent perquè els interessos polítics i particulars d'un estat passen per sobre de la Unió en una decisió judicial. Però, sobretot, evidencia que a l'Estat el sistema judicial no respon a la justícia, sinó a la política i la venjança. És l'evidència més clara que som presos polítics i que la democràcia a l'Estat espanyol està en perill.

Ara bé, no tinc cap dubte que tard o d'hora guanyarem i exerciré d'eurodiputat. Com més triguin a rectificar, més drets aniran vulnerant i molt més dura serà la caiguda.

Com afecta aquesta decisió a la taula de diàleg entre governs pactada per ERC i el PSOE?

No hauria d'afectar. Però evidentment qui hauria d'estar preocupat és el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè la decisió del Suprem va contra la democràcia i situa l'Estat enfrontat a Europa i la seva justícia i estic convençut que el govern Sánchez-Iglesias no vol iniciar aquest mandat desobeint Europa.

En tot cas, l'important no és la meva llibertat, sinó la llibertat del país. Hem aconseguit aquesta taula de negociació entre Catalunya i l'Estat espanyol per resoldre el conflicte polític i per això treballarem.

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasParlament EuropeuProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut