Junqueras a "La Stampa": "Tancat a la cel·la no renuncio a una Catalunya lliure"

El diari italià obre portada amb una entrevista al president d'ERC feta a la presó de Lledoners

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras, president d'ERC, protagonitza aquest diumenge la portada del diari italià "La Stampa", editat a Torí, que l'ha entrevistat a Lledoners.

El judici al procés, que ha de començar d'aquí unes setmanes en el Tribunal Suprem, és el primer tema abordat per Francesco Olivo, periodista desplaçat expressament des d'Itàlia. Junqueras destaca que, finalment, després de mesos de viure una situació injusta, tindrà l'oportunitat d'explicar-se:

"En el fons estic content: m'han reduït al silenci per la força, tancant-me dins d'aquests barrots, i ara finalment tindré l'oportunitat d'explicar als espanyols i als europeus que no hem comès cap crim, que organitzar un referèndum no està castigat en el Codi Penal. Ens defensarem políticament i judicialment en nom dels valors europeus."

"Fins ara res no ha estat just, tant que els tribunals de mig Europa han reconegut que no ha existit violència a Catalunya."

Encara sobre el judici, Junqueras es mostra força convençut que el Suprem el condemnarà, i que els pròxims anys de la seva vida "no seran fàcils".

Amb tot, assegura que "el meu ànim és fort" i que la seva preocupació, sobretot, és la seva família, que només el pot veure durant les visites a la presó i que ara el tornarà a tenir més lluny, quan el tornin a traslladar a Madrid.

 

 

Olivo i Junqueras també repassen l'actualitat política. Parlen, per exemple, del fet que una part de l'independentisme acusa ERC de frenar el procés. El líder d'ERC fa una apel·lació al realisme:

"Ningú no té més pressa que jo, s'entén, oi? Però m'he d'assegurar que allò que vull per a la meva gent es pugui fer de manera efectiva."

En aquest mateix sentit, no es tanca a donar suport als pressupostos generals de l'Estat, però reclama "que Sánchez faci alguna proposta".

Junqueras, d'altra banda, es mostra preocupat per l'ascens de la ultradreta a Espanya després que Vox ha aconseguit entrar al Parlament andalús i que alguns sondejos apunten a una possible majoria integrada per la dreta i la ultradreta.

"M'espanta aquest ascens, i veure que es deixa que les persones s'ofeguin al mar m'impulsa a continuar la batalla europeista."

L'entrevista acaba amb una referència a Carles Puigdemont i a les diferències dels dos polítics sobre el full de ruta independentista. Junqueras remarca que "en el fons estem d'acord, volem un referèndum acordat amb l'Estat espanyol."

ARXIVAT A:
ERCOriol JunquerasJudici procésIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut