Buscant la millor fotografia del president de la Comissió Europea (Reuters)
Buscant la millor fotografia del president de la Comissió Europea (Reuters)

Juncker tanca la porta a revisar l'acord del Brexit: "És el millor i l'únic possible"

Aquesta és la posició de la UE l'endemà que el Parlament britànic votés a favor de renegociar la qüestió de la frontera irlandesa

RedaccióActualitzat

La Unió Europea no cedeix i tanca la porta a renegociar l'acord del Brexit subscrit fa dos mesos per Theresa May. Aquest dimarts, el Parlament britànic va votar a favor de revisar la polèmica qüestió de la frontera a l'illa d'Irlanda, però el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha insistit que el text actual de l'acord és "el millor i l'únic possible".

Juncker ha arribat a dir que la Comissió es prepara per a tots els escenaris, sense descartar el pitjor, la sortida desordenada del Regne Unit. El president de la CE ha estat molt clar al ple del Parlament Europeu:

"L'acord de retirada és el millor i l'únic acord possible. La Unió Europea ho va dir al novembre. Ho vam tornar a dir al desembre. Ho vam dir després del rellevant vot als Comuns al gener. El debat i la votació a la Cambra dels Comuns d'ahir no ha canviat res. L'acord de retirada no es renegociarà."

Brussel·les demana més claredat a Londres i el negociador europeu, el francès Michel Barnier, retreu a May que vulgui renegociar un text al qual ella mateixa va donar el vistiplau.

"Ahir, per primer cop, la primera ministra britànica, Theresa May, va demanar obertament que es reobrís l'acord de retirada. Va prendre distància amb l'acord que ella mateixa va negociar."

 

Juncker i Barnier conversant durant el ple del Parlament Europeu (Reuters)


Res a negociar, aquesta és també l'opinió generalitzada dels diferents dirigents dels països membres de la UE. A Alemanya, per exemple, el ministre d'Exteriors, Michael Roth, es fa una pregunta en el seu compte de Twitter:

"Estimats amics britànics, una pregunta molt senzilla. Què voleu fer?

 


May perfila la seva estratègia a Europa

 

Theresa May en la sessió d'aquest dimecres a la Cambra dels Comuns (Reuters)


Però Theresa May no llança la tovallola i està preparant l'estratègia per intentar convèncer la UE. En aquest sentit, la primera ministra estudia "diverses propostes" per poder substituir la controvertida salvaguarda irlandesa de l'acord del Brexit, tot i que Brussel·les insisteix que no pensa introduir modificacions a l'entesa de fa dos mesos.

May s'ha reunit amb el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, i també té previst entrevistar-se els pròxims dies amb diputats de les diferents forces. Tot plegat amb la mirada posada en la data límit del 29 de març.

La cap del govern britànic podria plantejar un "mecanisme de sortida unilateral" per al Regne Unit o una "limitació temporal" a la clàusula, dues opcions descartades per Brussel·les fins ara. May destaca també que la declaració política que acompanya el tractat de sortida -un document que no és legalment vinculant- apunta la possibilitat d'establir programes de "reconeixement mutu" i de "confiança comercial" que contribueixen a una duana entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaBrexitParlament Europeu
Anar al contingut