Juncker: "Si només parlés amb perfectes demòcrates, la meva setmana s'acabaria dimarts"
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, parla amb la premsa durant la cimera UE-Lliga Àrab (EFE)

Juncker: "Si només parlés amb perfectes demòcrates, la meva setmana s'acabaria dimarts"

El president de la Comissió Europea reconeix la incomoditat de reunir-se amb règims no democràtics durant la cimera amb la Lliga Àrab

RedaccióActualitzat

Jean-Claude Juncker considera que "les qüestions de drets humans no s'haurien d'exagerar". El president de la Comissió Europea ha fet aquestes declaracions a Egipte, on s'ha reunit amb representants d'estats membres de la Lliga Àrab.

Juncker ha reconegut la incomoditat de reunir-se amb governs no democràtics, però volgut treure-hi ferro.

"Si només parlés amb perfectes demòcrates, la meva setmana s'acabaria el dimarts. He de parlar amb tothom. Les qüestions de drets humans no s'haurien d'exagerar, però tampoc oblidar."


La Unió Europea i la Lliga Àrab celebren una cimera de dos dies a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh, que s'acaba aquest dilluns, copresidida pel president d'Egipte, Abdel-Fattah al-Sisi, i el president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk.

En total hi han participat cinquanta estats, 28 de la UE i 22 de la Lliga Àrab, i hi han intervingut 37 caps d'estat o de govern. Entre els europeus hi ha hagut la britànica Theresa May i l'italià Giuseppe Conte.

Juncker, precisament, ha aprofitat la cimera per mantenir contactes bilaterals amb Theresa May sobre el Brexit. De la reunió n'ha sortit la possibilitat d'una pròrroga per a la sortida del Regne Unit de la UE.

 

La primera ministra britànica, Theresa May, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'han reunit a Sharm al-Sheikh, Egipte (EFE)

 

Enfortir vincles en matèries com la lluita contra el terrorisme i la qüestió migratòria, però també treballar en l'estabilitat d'estats com Síria -absent-, Líbia i el Iemen són alguns dels principals objectius d'una cimera respecte de la qual no hi ha gaires expectatives que en surtin acords concrets ni cap declaració conjunta consensuada.

 

 

Al final de la seva intervenció, diumenge, a la cimera, Juncker va defensar el multilateralisme i que la UE "ha estat durant molt de temps un soci fidel i lleial del món àrab".

"Voldria que junts defenséssim els valors fonamentals del respecte als drets humans i la tolerància. La nostra història comuna i la proximitat geogràfica ens criden a treballar junts. Som un soci que sempre us acompanyarà en el camí difícil cap a la pau i ajudarà les víctimes de conflictes."


Donald Tusk, per la seva banda, ha remarcat la necessitat de lluitar contra les migracions irregulars.

"Hem de treballar junts -països d'origen, trànsit i destinació- per trencar el negoci dels traficants de persones que atrauen les persones a viatges perillosos i alimenten l'esclavitud dels nostres dies. Hem d'atacar les causes de les migracions i els desplaçaments, aturar la migració irregular i facilitar els retorns, les readmissions i la reintegració. També assegurar la protecció dels refugiats i els seus drets."

ARXIVAT A:
Unió EuropeaDrets humansMigracions
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut