Juncker: "Si mai Catalunya esdevingués independent, respectaríem la decisió"

El president de la Comissió Europea adverteix que, si Catalunya assoleix la independència, no esdevindrà immediatament membre de la Unió Europea

Actualitzat

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha dit que "respectaria" una victòria del "sí" en un referèndum sobre la independència de Catalunya. En una entrevista a Euronews, Juncker especifica que una hipotètica Catalunya independent només podria incorporar-se a la Unió Europea si seguís el mateix procés que altres estats, la qual cosa atorgaria a Espanya el dret a veto.

El president de la Comissió Europea reitera que el debat sobiranista és "un afer intern". A pesar d'això, ha dit:

"És evident que si un 'sí' a la independència de Catalunya arribés un dia, respectarem aquesta decisió, però Catalunya no podrà convertir-se en membre de la Unió Europea l'endemà. Hauria de seguir tots els passos que van seguir els països que van entrar a la Unió el 2004."

L'entrevistadora li ha preguntat si el de Catalunya seria un cas equivalent al d'Escòcia si finalment se separa del Regne Unit, i Juncker ha dit que sí, i ha afegit, amb certa ironia, que "si el nord de Luxemburg se separés del sud, la norma serà la mateixa." Juncker és luxemburguès, i ha estat diverses vegades primer ministre d'aquest país.

Quan li han fet la pregunta sobre Catalunya, Juncker ha exclamat que ja se l'esperava. En la resposta ha especificat que la Comissió té per principi no ficar-se en "els debats interns dels països, que són debats democràtics acceptables i acceptats".

Lectures molt positives des del govern

Aquestes paraules del president de la Comissió Europea han estat interpretades amb molt d'optimisme per alguns dels principals responsables del govern. El vicepresident econòmic Oriol Junqueras les ha qualificades a Twitter de molt importants:

 


Per la seva banda, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha afirmat en anglès que "així, ara és hora de deixar que parli la democràcia":

 


I l'eurodiputat per Esquerra Republicana Jordi Solé Ferrando també ha celebrat les paraules de Juncker i ha assegurat que l'adhesió a la Unió Europea per Catalunya seria amb l'anomenat "procés exprés", fórmula encara hipotètica que podria beneficiar, precisament, Escòcia:

 

 

En veure les reaccions que han provocat les paraules de Juncker, la Comissió Europea ha volgut deixar clar que sempre respectarà les decisions del Tribunal Constitucional espanyol i el Congrés dels Diputats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut