Jumbo, la dura i trista història de l'elefant que va inspirar Dumbo
Il·lustració de l'arribada de Jumbo a Nova York (Wikimedia Commons)

Jumbo, la dura i trista història de l'elefant que va inspirar "Dumbo"

Capturat al Sudan i convertit en una atracció al zoo de Londres primer i en un espectacle al circ nord-americà després

RedaccióActualitzat

Darrere de la història de Dumbo hi ha la vida real d'un elefant que va néixer al Sudan el 1860. Els caçadors van matar la seva mare, el van capturar i l'any 1865 ja era una de les principals atraccions del zoo de Londres, on el van batejar com a Jumbo, que significa "hola" en suahili.

Jumbo va inspirar el conte infantil "Dumbo" que Disney va estrenar l'any 1985. I aquest divendres s'ha estrenat la versió de Tim Burton amb personatges reals interpretats per Michael Keaton, Danny DeVito, Collin Farrell i Eva Green.

 

Però la vida de Jumbo va estar lluny de ser un conte bonic i tendre

Al zoo de Londres, Matthew Scott va ser el cuidador de l'elefant i es van convertir en inseparables. Scott explica a la seva autobiografia la seva vida amb Jumbo. Scott dormia a la gàbia amb l'animal i es va crear un fort vincle emocional entre tots dos.

Matthew Scott amb Jumbo (Wikimedia Commons)

 

Ara sabem que els elefants són animals molt socials i per ell la companyia de Scott va ser vital.

Jumbo es va convertir en una gran atracció, els visitants li portaven pastissos i passejaven muntats sobre l'animal, fins i tot els més petits de la família real havien passejat sobre l'elefant.  

Jumbo passejant nens al zoo de Londres (Wikimedia Commons)

 

En arribar a la pubertat, l'elefant va començar a mostrar actituds agressives i a donar cops contra la gàbia i no deixava que ningú excepte Scott s'hi apropés.

Algunes informacions asseguren que Scott li donava whisky per calmar-lo, de fet a la pel·lícula de Disney hi ha una escena on Dumbo surt begut.

 

Va ser quan el responsable del zoo va decidir vendre'l al magnat Phineas Taylor Barnum, un empresari del món del circ dels Estats Units que va oferir per ell 100.000 dòlars, una xifra astronòmica per l'època.

La venda de Jumbo va crear un gran rebombori i indignació a la Gran Bretanya i van intentar impedir-la sense èxit.

Al documental de la BBC "Attenborough and the Giant Elephant", del 2017, el naturalista David Attenborough explica que a través d'estudiar les restes de l'animal els experts han arribat a la conclusió que els atacs d'ira de Jumbo eren causats pel mal estat de la seva dentadura després de menjar els pastissos que li regalaven els visitants i els dolors de la musculatura de transportar diàriament tant de pes.

Això, diuen, li provocava un dolor insuportable.

 

Vida al circ

El 9 d'abril de 1882 Jumbo arribava a Nova York acompanyat del seu inseparable cuidador Matthew Scott. Va ser rebut amb gran expectació i passejat per Broadway amb una gran desfilada.

Il·lustració de l'arribada de Jumbo a Nova York (Wikimedia Commons)

El director del circ i amo de Jumbo, Barnum, el va portar de gira pels Estats Units i el Canadà amb gran èxit de públic. La vida de Barnum també ha estat inspiració cinematogràfica, la pel·lícula "El gran showman" interpretada per Hugh Jackman està inspirada en la història d'aquest magnat del circ.

 

El 15 de setembre de 1885, Jumbo va morir atropellat per un tren  per un error en el canvi d'agulles.

Jumbo després de ser atropellat per una locomotora (Wikipedia)

 

Segons testimonis de l'època, Barnum va fer la seva mort una mica més èpica i va explicar que Jumbo corria per les vies per salvar una cria d'elefant quan el van atropellar. Altres expliquen que el responsable de canviar les agulles va quedar fascinat per l'animal i es va descuidar de fer el canvi.

L'empresari i amo de Jumbo va fer dissecar l'animal i el va portar de gira. L'esquelet va ser donat al Museu Natural d'Història de Nova York.

Jumbo va morir als 24 anys. Un elefant africà pot viure entre 60 i 70 anys.

Els animalistes fa anys que batallen per eliminar els animals dels espectacles de circ.

El juliol del 2015, el Parlament de Catalunya va aprovar una modificació de la llei de protecció d'animals que prohibeix "els espectacles de circ amb animals que pertanyen a la fauna salvatge".

ARXIVAT A:
CinemaMaltractament animal
Anar al contingut