Judici històric a un cardenal del Vaticà per negocis corruptes amb diners de la caritat

La nova normativa del papa aixeca la immunitat a cardenals i bisbes i permet a la justícia ordinària jutjar casos penals fins ara competència del Tribunal de Cassació

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Al Vaticà ha començat aquest dimarts un judici històric, que asseu per primer cop un cardenal davant del tribunal d'aquest Estat Ciutat, acusat de delictes financers. Angelo Becciu i 9 persones més estan acusades de diversos delictes de corrupció per fer inversions immobiliàries amb diners destinats a la caritat, fins a fer un forat de 400 milions d'euros.

Per això el fiscal l'acusa de corrupció, no només financera, sinó moral. Becciu va autoritzar que es fessin servir diners destinats a la caritat a fer inversions immobiliàries quan ocupava el càrrec de substitut en els Assumptes Generals de la Secretaria d'Estat, responsable d'aquestes operacions.

Giovanni Angelo Becciu va destinar fons de caritat a fer inversions immobiliàries (Reuters/Guglielmo Mangiapane )

L'escàndol va esclatar el 2019 quan el setmanari L'Espresso va fer pública una investigació en què es denunciava la compra el 2013 d'un edifici en un dels barris més exclusius de Londres, South Kensington, a Chelsea, en què es van acabar invertint més de 350 milions d'euros, uns 150 per sobre del seu valor. Els intermediaris es van lucrar amb comissions multimilionàries i part de la inversió es va esfumar anant a parar a un fons voltor.

El promotor de Justícia, el fiscal vaticà, Gian Piero Milano, va començar a investigar i va trobar "greus indicis" de corrupció en aquest i altres casos, finançats amb els diners provinents de l'Òbol de Sant Pere, el fons que recull les donacions de catòlics per finançar obres de caritat dels Papes. El setmanari també denunciava que Becciu havia enviat fons de la Conferència Episcopal Italiana i un cop de l'Òbol de Sant Pere a favor d'una cooperativa propietat del seu germà.

Declaració de Becciu

Aquest dimarts el cardenal Angelo Becciu, de 73 anys, s'ha enfrontat a l'acusació, amb 9 persones més, la majoria seglars, de malversació, blanqueig de diners, frau, extorsió i abús de poder.

Davant del tribunal, Becciu ha tornat a defensar "la seva innocència" en totes les acusacions. El cardenal va declarar, quan es va saber la data del judici: "Soc víctima d'una manipulació deliberada en contra meva". Becciu "espera amb serenitat el procés i l'aportació de les nombroses proves i testimonis que ho demostraran", segons ha dit el seu advocat al final de la primera vista del judici, que continuarà el 5 d'octubre.

Entre la resta d'acusats hi ha dos brokers italians i un monsenyor, Alberto Perlasca, i Francesca Chaouqui, una relacions públiques condemnada en el judici Vatileaks2, que el cardenal ha demandat per filtrar informació i fer falses declaracions contra seu.

També per primer cop es jutja un cardenal davant del Tribunal de Justícia Ordinària del Vaticà segons les noves normes que el papa Francesc va emetre l'abril passat. Francesc va aixecar la immunitat de cardenals i bisbes pels casos penals que fins ara eren competència del Tribunal de Cassació.

La vista s'ha fet a porta tancada, només amb un nombre limitat de periodistes, en una sala dels Museus Vaticans preparada per al fet.

El cardenal més poderós del Vaticà

Giovanni Angelo Becciu era un dels cardenals més influents de la cúria i el que més es va acostar al papa Francesc en arribar al Vaticà. Era el segon en importància a la Secretaria d'Estat de la Santa Seu i el va posar al dia dels complexos entramats vaticans. Es va convertir en un col·laborador estret i, el 2018, el papa el va nomenar prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants.

Edifici del barri de Chelsea a Londres comprat amb fons de caritat del Vaticà (Reuters/John Sibley)

Aquest fet va allunyar Becciu de la Secretaria d'Estat i la investigació sobre els casos de corrupció va avançar. El setembre de 2020, el papa va ordenar al cardenal, que fins i tot sonava com a papable, que renunciés al càrrec i als seus drets cardenalicis. Becciu, que no pot vestir de porpra però conserva el títol, no podria participar en un nou conclau.

ARXIVAT A:
EsglésiaVaticàJudicialFrau fiscalDelictes econòmics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut