Palma

Judici "cas Nóos": Pepote acusa Matas de donar les "directrius" per "vestir el sant"

L'exdirector general d'Esports, José Luis "Pepote" Ballester, assenyala Jaume Matas com a responsable del conveni amb l'Institut Noos per patrocinar un equip ciclista

RedaccióActualitzat

El primer acusat que ha declarat a la vista oral pel "cas Nóos", l'exdirector general d'Esports del govern balear, José Luis Ballester, conegut com a "Pepote", ha ratificat que Iñaki Urdangarin i l'expresident del govern balear Jaume Matas van trobar-se el setembre del 2003 al palau de Marivent de Palma per "definir futurs projectes."

Ballester, un dels principals penedits del judici, ha reconegut que coneixia Urdangarin des del 1985, que va negociar amb ell el patrocini de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto, i que després va ser el que va posar en contacte Urdangarin i Matas.

També ha atribuït a Matas les "directrius" per "vestir el sant" i, per exemple, manipular les actes de la Fundación Illesport, un dels òrgans que va contractar amb l'Institut Nóos, per ocultar les decisions que s'hi prenien.

L'exdirector general d'Esports del govern balear, "Pepote" Ballester, ha assenyalat Jaume Matas com a responsable del conveni amb l'Institut Noos per patrocinar un equip ciclista i organitzar esdeveniments turístics i esportius a l'illa:

"El divendres abans del dia de les eleccions li vaig dir: Escolta, està el tema aquest de l'equip ciclista, no hem pagat aquesta factura. I és quan ell em diu: Paga, la meva preocupació és guanyar les eleccions de diumenge"

Miguel Tejeiro, absolt

La represa aquest dimarts a l'Audiència de Palma de la vista oral del judici pel "cas Nóos" ha començat amb l'absolució d'un dels acusats, Miguel Tejeiro. El tribunal l'ha absolt perquè el pseudosindicat Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular, ha retirat els càrrecs. L'advocada de Manos Limpias, Virginia López, ha dit que ho ha fet per "motius d'estratègia processal", i ha afegit que durant la vista explicaran quins són aquests motius.

Miguel Tejeiro, cunyat de Diego Torres, era el secretari de l'Institut Nóos i s'enfrontava a una petició d'11 anys de presó pels delictes de tràfic d'influències, prevaricació, falsedat, frau, estafa i blanqueig de capitals. Manos Limpias també ha demanat rebaixar la petició de condemna del seu germà, Marco Antonio Tejeiro, comptable de Nóos, d'11 anys a 1,5.

 

Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin, els primers a arribar

L'Audiència de Palma ha reprès aquest dimarts el judici pel "cas Nóos", amb la infanta Cristina asseguda al banc dels acusats. Després que el tribunal desestimés la petició d'arxivament per a Cristina, perquè la fiscalia no l'acusava, la germana petita del rei i la resta dels disset acusats començaran a declarar a partir d'avui. La infanta i el seu marit, Iñaki Urdangarin, han estat dels primers a arribar enmig d'una gran expectació.

L'advocat de la infanta, Miquel Roca Junyent, no ha estat present avui al judici. Qui porta ara la causa és el bufet Molins-Silva i és l'advocat Pau Molins qui la defensa. Miquel Roca hauria fet "un pas al costat" en la defensa de Cristina de Borbó.

Sí és possible que Miquel Roca assisteixi al judici el dia que li toqui declarar a la infanta. Però ho faria més com una figura d'acompanyament i d'amistat amb la família.

El primer a declarar ha estat José Luis Ballester, "Pepote", exdirector general d'Esports del govern de les Balears. Més endavant declararan Iñaki Urdangarin i l'expresident balear Jaume Matas, entre d'altres.

L'última serà Cristina de Borbó, previsiblement el 26 de febrer. Tots hauran de respondre dels presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, tràfic d'influències, blanqueig de diners i contra la hisenda pública.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut