De los Cobos diu que hauria tancat 2.000 col·legis de l'1-O amb 10.000 mossos
El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, aquest dimarts interrogat per la defensa de Trapero (EFE)

Judici a Trapero: del "menyspreu" de De Los Cobos als "silencis espessos" de López

Després d'una setmana dedicada al coordinador policial de l'1-O i al segon de Trapero als Mossos, arriba a l'Audiència Nacional el testimoni de Daniel Baena

Fàtima LlambrichActualitzat

Entre la declaració del major Trapero i la d'aquest dilluns de Daniel Baena --el tinent coronel que va liderar la investigació de la Guàrdia Civil contra els acusats en este judici-- hi ha hagut els interrogatoris al coronel De los Cobos i al comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López.

Si s'hagués pogut mesurar l'espessor de l'aire, els nivells de densitat --molt probablement-- haurien sigut alts. Esta última setmana s'ha respirat una tensió continguda --depèn d'on estiguem situats, una part del "jo" s'ha de mantenir en hibernació-- i una rancúnia explícita, del qui té la confiança que el que digui i com ho digui no li passarà factura. Potser són imaginacions, però que podria justificar:

El fiscal li pregunta al que va ser coordinador policial de l'1 d'octubre, el coronel Diego Pérez de los Cobos, si hauria canviat alguna cosa si ell hagués manat aquells dies.

Diego Pérez de los Cobos, dilluns de la setmana passada arribant a la seu de l'Audiència Nacional, a San Fernando de Henares (EFE)

Obrim parèntesi perquè és necessari este context: (Els dos dies de declaració el coronel va repetir, va insistir i va donar algun argument per demostrar que coordinar no era manar i que no se li pot atribuir una responsabilitat que no tenia. I a banda, el fiscal també va fer-li preguntes perquè li servissin per refermar esta tesi.) "Jo hauria apartat el major Trapero del dispositiu", perquè posava bastons a les rodes, va respondre.

És un dels moments del judici en què no hi ha cap ombra de dubte que la credibilitat del testimoni és màxima. "Jo hauria imposat els meus criteris, que eren radicalment diferents dels seus", explica en una altra intervenció.

El "menyspreu" a De los Cobos

"Jo vaig viure un menyspreu... un munt de coses", i se li accelera la parla i apuja el to de veu. En aquell instant, De los Cobos va aconseguir que tothom s'adonés que l'actitud de Trapero li va fer mal. Vaja, que si fos una cosa entre desconeguts que no representen institucions es podria dir que des d'aquell dia que l'hi té jurada. Però no és el cas, representaven institucions.

Les ferides potser venen de lluny però a judici només es té en compte des de la tardor del 2017. I és a finals de setembre quan Trapero i De los Cobos coincideixen a la Fiscalia, perquè el fiscal superior de Catalunya els havia citat.

El dia 21 de setembre és la primera trobada entre els dos i De los Cobos declara que va aprofitar per parlar amb el major en privat: "El vaig cridar a part", al despatx que el fiscal li havia facilitat a la Fiscalia. "I em proposo parlar amb ell perquè teníem una situació difícil" --segueix el coronel--, i "em talla i em diu" --i en boca de Trapero posa--: "Escolta, escolta, no he vingut aquí a reunir-me amb tu, sinó a parlar amb el fiscal superior".

D'això no n'hi ni gravació ni constància per escrit però, per com ho explica, la sala s'ha pogut fer una idea de la tensió i les guspires que van saltar aquell dia. I la cosa va acabar ràpid, segons ha relatat esta setmana De los Cobos. Tant ràpid com que Trapero li hauria dit que si el coronel volia parlar amb ell, que demanés cita a la secretària. Allò va ser com posar dos galls en un galliner, i ja se sap: no pot ser.

Carles Puigdemont saluda Diego Pérez de los Cobos a la reunió de la Junta de Seguretat, uns dies abans del referèndum (ACN)
Carles Puigdemont saluda Diego Pérez de los Cobos a la reunió de la Junta de Seguretat, uns dies abans de l'1-O (ACN)


Entre l'Estat i l'Estatut

L'un defensava la posició de l'Estat, l'altre defensava l'Estatut: i la disputa estava entre el paper que la Fiscalia havia donat a De los Cobos a través de les instruccions del fiscal superior, i les competències que l'Estatut d'Autonomia atorga als Mossos d'Esquadra, i la coordinació dels operatius conjunts a través de la Junta de Seguretat.

Més tard s'hi va afegir l'article 46.2 de la llei orgànica del 1986 de Forces i Cossos de Seguretat. Varietat de lleis i varietat d'interpretacions; i de voluntats i d'opinions, i de maneres de fer i de ser. I tan heterogeni era tot que, en lloc de ser enriquidor, va acabar malament.

I el coronel declarava i quan podia tirava contra Trapero: que si no es va disculpar, que si no va rectificar, que si estava alineat amb Puigdemont. I Trapero prenia nota i en alguna ocasió se'l quedava mirant amb atenció i continuava escrivint i subratllant amb un marcador groc.

I De los Cobos recordava que el major dels Mossos havia demanat que es posés per escrit les reunions i els dos dies d'interrogatori al coordinador policial de l'1 d'octubre van acabar quan l'advocada de la defensa del major, Olga Tubau, li va preguntar si li tenia rancúnia a Trapero, i De los Cobos va dir que no, però a l'advocada la resposta potser no li interessava tant com el fet d'haver-lo posat en evidència amb la pregunta.

Una setmana de contrastos

Ferran López, arribant aquest dimecres a l'Audiència Nacional
Ferran López, arribant dimecres a l'Audiència Nacional (ACN / Pol Solà)

La proximitat marca, en ocasions, la gran distància entre dos punts. Que les declaracions de De los Cobos i del comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López hagin sigut correlatives en una mateixa setmana, han servit perquè s'evidenciés dos tarannàs policials molt diferents. Pausat i aportant fets i no opinions, la declaració del comissari no desprenia ni un bri de visceralitat.

Va fer autocrítica, va assumir errors i va parlar dels "silencis espessos" previs a l'1 d'octubre, quan amb el major Trapero i el comissari Joan Carles Molinero --tots tres formaven la Prefectura-- es reunien per escoltar la roda de premsa del president Puigdemont, per saber cap a on anava el govern.

"Aquesta era la nostra trista situació" i així es va entendre que se sentien desemparats pel govern. I Ferran López parlava de la mediació, instaurada als Mossos des de fa uns set anys i que prenien decisions conjuntament entre els tres i que eren uns dies que s'havia de tenir molta paciència al carrer i anar amb cautela.

Ferran López, durant la seva declaració a l'Audiència Nacional
Ferran López, durant la seva declaració a l'Audiència Nacional (EFE)

I també va deixar clar que l'ordre de la magistrada del TSJC --d'impedir el referèndum-- no era de fàcil compliment. "No podem estar satisfets", va sentenciar Ferran López, i en este plural hi entraven també Policia Nacional i Guàrdia Civil. Al judici del procés celebrat al Tribunal Suprem l'advocat Xavier Melero va demanar un acarament entre De los Cobos i Ferran López, però el tribunal no el va veure oportú.

En este cas, la defensa de Trapero no tenia intenció de demanar cap acarament. Hi ha advocats que no consideren que els acaraments tinguin gaire utilitat ni serveixin per aportar llum als aspectes que puguin quedar foscos. I pels passadissos de l'Audiència, entre els periodistes es comentava en una conversa distesa, i de caire no professional, que un cara cara interessant seria entre Trapero i De los Cobos.

Daniel Baena

A la dreta, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, aquest dilluns arribant a l'Audiència Nacional

Esta setmana el judici comença amb la declaració de qui va liderar la investigació de la Guàrdia Civil contra el major Trapero, la intendenta Teresa Laplana, l'exdirector general de la Policia Pere Soler i l'exsecretari general d'Interior Cèsar Puig.

El tienent coronel Daniel Baena també va declarar al Tribunal Suprem, on va demanar fer-ho sota protecció, perquè no se'l reconegués. El diari Público va treure una informació --que ha ampliat-- que vinculava l'investigador de la Guàrdia Civil amb el compte de Twitter Tácito @maquiavelo1984, on es tuitejava en contra el moviment independentista.

Uns fets que després ell va negar però que van embrutar la pulcritud que requereix una investigació policial. Tàcit, Maquiavel o professional, Baena és un dels testimonis de més pes que té l'acusació.

 

Baena nega davant del Suprem ser el titular del compte de Twitter Tácito
El tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, en una imatge d'arxiu
ARXIVAT A:
Judici TraperoJosep Lluís Trapero
Anar al contingut