Arantxa Sánchez Vicario i Josep Santacana en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Arantxa Sánchez Vicario culpa l'exmarit de la gestió del seu patrimoni en l'inici del judici

El fiscal demana a la tenista i a Josep Santacana 4 anys de presó per un delicte d'alçament de béns

RedaccióActualitzat

Quatre anys de presó, 8.640 euros de multa i 6,17 milions d'euros d'indemnització a un banc. És la petició de la Fiscalia contra l'extenista Arantxa Sánchez Vicario i el seu exmarit, Josep Santacana, a qui acusa d'un presumpte delicte d'alçament de béns. 

Segons la Fiscalia l'exparella no va pagar els deutes fiscals i bancaris que tenia i va amagar el seu patrimoni, de forma deliberada, perquè no els embarguessin ni comptes ni propietats "amb ànim d'un enriquiment il·lícit".

En el judici que ha començat aquest dimarts, Sánchez Vicario ha culpat l'exmarit d'amagar tot el seu patrimoni perquè no li embarguessin.

"Jo no sabia gestionar. Jo em dedicava a jugar a tenis. Sempre m'he refiat de les persones que tenia al voltant, en aquell moment, el meu marit que estava al meu costat."

Ha explicat que, en un principi, era el seu pare qui gestionava els seus diners, però posteriorment va cedir els seus poders a Santacana. "M'he equivocat i per això sóc aquí", ha afegit, després de precisar que només té estudis de Batxillerat. El 2009, ha dit, Santacana assumeix el control dels comptes, amb un patrimoni acumulat de més de 20 milions de dòlars gràcies a la carrera esportiva.

Evitar pagar el deute

L'origen del cas es remunta a fa més de 10 anys, moment en què una sentència els condemnava a pagar més de 5 milions d'euros per un deute amb Hisenda. Per fer front a aquesta quantia, l'extenista i el seu exmarit van recórrer al Banc de Luxemburg, que els va deixar els diners. 

Tot i això, Sánchez Vicario i Santacana no van tornar mai aquesta quantitat i l'any 2011, l'entitat bancària va portar-los a judici. La sentència per aquest cas, dictada l'any 2013, però executada el 2014, els obligava a pagar un deute de 7,5 milions d'euros, interessos inclosos. 

Va ser llavors quan, segons la Fiscalia, haurien fet servir una xarxa d'empreses i testaferros per buidar els seus comptes i ocultar el seu patrimoni. D'aquesta manera, evitaven pagar el deute amb l'entitat luxemburguesa. 
 

"Van idear un pla"

El fiscal sosté que l'extenista va actuar "sota les consignes del seu exmarit" i tots dos "van idear un pla consistent a descapitalitzar el seu nombrós patrimoni". 

Segons la Fiscalia, van buidar els comptes bancaris i van fer desaparèixer tots els diners que l'extenista hauria cobrat en reportatges realitzats en mitjans de comunicació o en concepte de drets d'autor d'un llibre del 2010.

A més, l'escrit de la fiscalia exposa que van traspassar una vintena d'habitatges, places d'aparcament, terrenys i locals situats a Bellver de Cerdanya, Sant Feliu de Guíxols, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Sitges, Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Premià de Mar o Formentera, que van passar a estar a nom d'una societat uruguaiana.

D'aquesta manera, van "efectuar nombroses operacions de venda amb la finalitat d'obtenir diners i ocultar-los per frustrar el cobrament" del deute.
 

Cooperadors necessaris

A més, la Fiscalia acusa com cooperadors necessaris a qui suposadament van fer de testaferros o mitjancers en aquestes societats i haurien facilitat el traspàs de les propietats a altres empreses fora d'Espanya.

Per tot això, acusa Sánchez Vicario i Santacana d'un presumpte delicte d'alçament de béns o insolvència punible i els reclama quatre anys de presó, 8.640 euros de multa i 6,17 milions que hauran d'indemnitzar al banc de Luxemburg.

D'altra banda, a quatre dels considerats cooperants els imposa tres anys i mig de presó i una multa de 7.560 euros i per al cinquè, dos anys i nou mesos de presó, així com, 7.200 euros de multa. I tots ells hauran d'indemnitzar l'entitat bancària amb un total de 12,3 milions d'euros.

Les empreses relacionades amb els fets hauran d'abonar també al banc, 11 milions d'euros més com a responsables civils subsidiàries.
 

 

ARXIVAT A:
EsportsFrau fiscal
Anar al contingut