Judici 17A: agents que van investigar Es-Satty denuncien poca col·laboració del Marroc

El govern marroquí no ha permès que els forenses que van analitzar les mostres de la família de l'imam de Ripoll declarin al judici

RedaccióActualitzat

El judici dels atemptats del 2017 a Barcelona i Cambrils s'han reprès aquest dimecres amb les declaracions dels agents de la Policia Nacional que van viatjar al Marroc per obtenir mostres d'ADN de familiars de l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty.

Han explicat que la seva actuació va ser testimonial, ja que tant la cerca dels familiars d'Es-Satty com la presa de les mostres genètiques i l'anàlisi i custòdia de l'ADN va ser feta per la policia marroquina.

Els agents han declarat que, segons testimonis dels seus familiars, l'Imam de Ripoll havia deixat de visitar-los de forma progressiva en els set anys anteriors coincidint amb el període en què suposadament s'hauria radicalitzat.

Els metges forenses i biòlegs marroquins que van fer les proves d'ADN no han testificat com a pèrits perquè el Marroc ha rebutjat la comissió rogatòria sol·licitada per l'estat espanyol.

El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, ha explicat que el Marroc ha rebutjat que els pèrits viatgin a Madrid per la situació sanitària i que no poden testificar per videoconferència perquè no hi ha conveni entre els dos països per fer-ho. Tampoc es poden fer preguntes per escrit.

Els agents de la Policia Nacional han explicat que van acompanyar la policia marroquina a prendre mostres de la mare i el germà d'Es-Satty a un poble "recòndit" i també d'una filla de l'imam, que els va dir que feia set anys que no veia el seu pare. "Eren molt humils", han recordat.

Els agents de la policia espanyola no es van poder endur les mostres d'ADN ni tampoc còpia dels documents de la policia marroquina que van signar. Tampoc recorden l'idioma en què estaven escrits aquests textos.

Els agents han explicat que les gestions les fa la policia marroquina perquè allà "l'autoritat la tenen ells".

No van localitzar ni la dona d'Es-Satty ni la resta de fills de l'imam, de qui no han sabut dir quants fills tenia. Tampoc van trobar el pis que sospiten que freqüentava a Tetuan.

En la seva declaració, s'evidencia que hi va haver poca col·laboració de la policia marroquina.

Segons la comissió rogatòria, era el Marroc el que s'encarregava d'analitzar les mostres i enviar-ne el resultat. Una vegada a la base de dades espanyola, es van verificar. Segons els forenses, coincidien les restes humanes d'Alcanar amb la túnica localitzada al domicili de l'imam a Ripoll i uns refrescos de la seva furgoneta. En l'anàlisi comparativa, la investigació va concloure que Abdelbaki es-Satty va morir en l'explosió d'Alcanar.

També han declarat els Mossos d'Esquadra, que han confirmat la recollida d'empremtes de diversos membres de la cèl·lula terrorista entre la runa de la casa d'Alcanar, entre aquestes les d'Abdelbaki es-Satty i la de l'acusat Mohamed Houli, que va resultar ferit en l'explosió de l'immoble quan la cèl·lula preparava artefactes per cometre atemptats.

Mossos d'Esquadra que van declarar en jornades anteriors van assenyalar que la cèl·lula volia cometre un atemptat el 20 d'agost del 2017 al Camp Nou amb motiu d'un partit entre el Futbol Club Barcelona i el Reial Betis i tenia també entre els seus objectius la Sagrada Família i la Torre Eiffel, però l'explosió a la casa va desencadenar els atemptats dels dies 17 i 18.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut