Dos jubilats caminant per un camí rural (Europa Press)
Dos jubilats caminant per un camí rural (Europa Press)

Jubilar-se abans d'hora podria reduir la pensió fins a un 21%

El govern espanyol i els agents socials acorden mesures de reforma de les pensions, que es tornaran a revaloritzar d'acord amb l'IPC

Actualitzat

Govern espanyol, sindicats i patronal han arribat a un acord per a una primera fase de la reforma de les pensions, que entraria en vigor a partir del 2022. Està previst que l'acord rebi definitivament llum verda en el Consell de Ministres de la setmana vinent. A l'espera de conèixer la lletra petita del text, les mesures, en línia amb les recomanacions del Pacte de Toledo, van aquest sentit.

- Revalorització de les pensions. El text garanteix el manteniment del poder adquisitiu perquè vincula l'actualització de la pensió a principis de cada any a la mitjana de l'IPC dels últims dotze mesos. Si l'IPC és negatiu, no s'aplicarà cap retallada. Ara bé, cada 5 anys, els agents socials seuran a taula per valorar la idoneïtat del mecanisme.

En un principi, el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, proposava un sistema de càlcul diferent, que sí que tenia en compte un escenari de preus a la baixa, de manera que les pensions podien quedar congelades si es donava el cas. Però finalment s'ha descartat. Es deroga així una de les clàusules previstes en l'anterior reforma, del 2013, i que preveia una actualització de les pensions limitada al 0,25% anual en situacions de dèficit dels comptes públics.

Monedes i bitllets d'euro
Monedes i bitllets d'euro (Pexels)


- Derogació del factor de sostenibilitat. Es tracta d'un mecanisme que havia de servir per calcular la pensió inicial de jubilació, i en el seu càlcul intervenien factors com l'esperança de vida, de tal manera que davant una perspectiva de viure més anys, la pensió es reduïa per compensar que es cobraria durant més temps. Introduït pel Partit Popular al 2013, la seva entrada en vigor va posposar-se diverses vegades. Ara s'elimina definitivament.

A canvi, patronals i sindicats hauran de pactar un factor d'equitat intergeneracional. Tenen de temps fins al 15 de novembre per definir-lo i la nova fórmula entraria en vigor al 2027.
 

- Es penalitza la jubilació anticipada. El text acordat desincentiva aquesta fórmula, quan és voluntària. Qui hagi cotitzat menys de 38 anys i sis mesos, veurà com la seva pensió es redueix entre el 21% i el 3,26% si es prejubila entre 24 mesos i un mes abans del que toca. Segons l'edat, aquesta penalització pot reduir-se: per exemple, aquest coeficient reductor passarà a ser del 17% si s'ha cotitzat més de 41 anys i mig.

Si en el moment d'acollir-se a la jubilació anticipada voluntària el treballador està rebent un subsidi d'atur durant almenys tres mesos, els coeficients reductors que s'aplicaran seran els establerts per la jubilació anticipada voluntària.

Manifestació en defensa de les pensions, el mes de maig a Barcelona (Europa Press)


-Incentius per continuar treballant. En cas de jubilació "demorada", no es cotitzarà per contingències comunes, excepte incapacitat temporal, a partir del compliment de l'edat de jubilació que correspon a cada cas. A més, per cada any de demora els treballadors rebran una quantitat que oscil·larà entre els 4.786,27 euros i un màxim de 12.060,12 euros i que serà en forma de pagament únic.

La reforma de les pensions també prohibirà les clàusules de jubilació forçosa de treballadors de menys de 68 anys (a partir de l'entrada en vigor de la reforma). En els convenis subscrits abans, aquestes clàusules es podran aplicar durant tres anys, però les empreses hauran de contractar a temps complet i de manera indefinida un treballador per cada jubilat "forçós".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
PensionsEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut