Juan Romero, l'últim supervivent de Mauthausen, homenatjat als 101 anys

La vicepresidenta Carmen Calvo li ha entregat la declaració de reparació i reconeixement personal, per haver patit les conseqüències de la Guerra Civil i la dictadura de Franco

"Jo anava a treballar en bicicleta", recorda Juan Romero parlant del temps que va ser al camp de concentració de Mauthausen. Ara té 101 anys. Va entrar a Mauthausen amb 22 i va haver de fer de tot per sobreviure. Va construir carreteres, va treballar a la pedrera i al Comando de Desinfecció, on havia de recollir les pertinences dels nous presoners.

"Jo veia aquella nena, pobreta, amb tota la família. Si jo abraçava la nena, jo anava a la cambra de gas"

"Jo sabia el que passava. Eren criminals"

 

Una imatge de Romero amb l'uniforme del camp de concentració

 

Després de l'alliberament del camp de concentració nazi, ara fa 75 anys, tothom va tornar al seu país, menys els republicans, perquè el general Franco els ho impedia. Juan Romero, aleshores, es va traslladar a Ay-Champagne, al nord-est de França, on ara ha estat homenatjat pel govern espanyol.

La vicepresidenta Carmen Calvo li ha entregat la declaració de reparació i reconeixement personal, una acreditació que s'atorga a aquells que van patir les conseqüències de la Guerra Civil i la dictadura i que es van veure obligats a viure a l'exili:

"La memòria democràtica és l'únic element que permet a una societat sana reconèixer exactament també el seu rumb"

 

Juan Romero encara té força per pedalar amb la seva bicicleta

 

Amb més d'un segle de vida, Romero encara lluita per mantenir viva la memòria, mentre continua pedalant amb la bicicleta estàtica que té a casa.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut