Joy, l'única "ranger" dona que té cura dels últims goril·les de muntanya d'Uganda

La protagonista del documental "Joy, una mare, dues famílies", que s'ha estrenat a Barcelona, ha sortit de l'Àfrica per primera vegada i un equip de TV3 l'ha entrevistat

Mireia Prats RieraActualitzat

Ha agafat un avió i ha sortit per primera vegada d'Uganda. Es diu Joy i té 31 anys. Mare de dos nens de 2 i 4 anys, treballa cada dia de set del matí a cinc de la tarda en un entorn salvatge.

La Joy viu a l'Àfrica, concretament a Uganda, i treballa al parc natural de Mgahinga Gorilla, on viu la família Nyakagezi, formada per nou goril·les de muntanya que encara viuen en llibertat. S'estima que en tot el món només en queden un miler. La Joyleen Tugume Favour Kahangwa ens explica que és l'única dona "ranger", és a dir, la guarda dels goril·les:

"Sí, em cuido d'aquests goril·les rastrejant-los i mirant que no estiguin malalts, intentant monitoritzar si el nombre de membres augmenta, saps? I per mi ser una 'ranger' és una alegria!"


En el documental es veu com s'ocupa de les dues famílies, la salvatge, al bosc, i la seva, a casa. Educa els seus fills en els valors de la conservació de la natura a través de figures de primats. I els parla del Rocundo, un goril·la de 22 anys i un dels tres esquenes platejades que és el seu millor amic:

"És encantador, li agrada molt la gent i l'hem vist moltes vegades mentre cuida els més jovenets o, fins i tot, els que estan malalts. M'encanta!"

La protagonista del documental "Joy, una mare, dues famílies" ha vingut a Barcelona

Els goril·les reconeixen els cuidadors

Hi ha tres esquenes platejades, però només un lidera el grup. Quan reben visites, els goril·les joves paren de jugar i senten molta curiositat per saber qui els ve a veure. Acostumats a la Joy, els crida molt l'atenció observar humans blancs:

"Ells fan com: 'Uau! Aquests són diferents! Diferents de la meva 'ranger'!' Recordeu que nosaltres portem uniformes i, quan venen visites, també els fem posar els nostres uniformes, però ells ens comparen i entenen que hi ha diferència."


El documental "Joy, una mare, dues famílies" ha estat nominat a millor producció en diferents festivals de cinema de natura a Europa, els Estats Units i el Canadà.

Aner Etxebarria, director del documental, parla de la feina que fa la Joy:

"M'encanta la figura de la Joy perquè és un referent humà, que és anònim perquè gairebé ningú la coneix però fa una feina fonamental per al futur del nostre planeta."

La Joy amb els seus dos fills, de 2 i 4 anys

Gossos grassos i amb jersei

La Joy ha deixat els seus dos fills amb el pare a Uganda i ha començat una gira per explicar com es pot ajudar perquè els goril·les no desapareguin: "El més important és tirar endavant programes de conservació i d'educació, perquè la gent sàpiga que importants que són els goril·les."

De moment ha estat a Bilbao i a Barcelona, però l'espera un tour entre festivals de documentals de natura que la portarà per Europa i els Estats Units. Una de les coses que més l'ha sorprès del nostre país és que aquí els gossos van lligats, estan grassonets i porten jersei!

ARXIVAT A:
Àfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut