Joves obligats a marxar dels seus municipis pel boom de les segones residències
Joves obligats a marxar dels seus municipis pel boom de les segones residències

Joves obligats a marxar dels seus municipis pel boom de les segones residències

La Cerdanya i la costa tarragonina són dos exemples que els preus disparats de l'habitatge acaben expulsant sobretot els joves de les seves poblacions

RedaccióActualitzat

Veure com moltes persones han de deixar ciutats com Barcelona per marxar a viure a llocs amb un habitatge molt més assequible s'ha convertit, malauradament, en un problema freqüent. Però els preus desorbitats no es concentren únicament a les grans ciutats.

Llocs turístics com la Cerdanya, al Pirineu, o la població d'Altafulla, a la costa tarragonina, estan vivint un autèntic boom immobiliari, sobretot de segones residències. Els preus molt alts i inassequibles són un problema sobretot per als joves que viuen en aquestes poblacions i que s'hi volen quedar.

A la Cerdanya s'estan construint una cinquantena de cases unifamiliars de 150 metres quadrats. La més econòmica per 700.000 euros. Alguns dels petits ajuntaments fan mans i mànigues -diuen- per intentar retenir veïns que hi visquin tot l'any. 

A Ger, sense finançament per construir habitatge de protecció oficial, el consistori ofereix uns terrenys a la meitat del preu de taxació. Però de moment persones com la Judit, que fins fa poc vivia a la Cerdanya, han hagut de baixar al Berguedà perquè no podien assumir un lloguer tan alt. Ens ho explica en aquest vídeo: 
 


A Altafulla, dels 4.700 habitatges que hi ha, més de la meitat són de segona residència. I el preu del metre quadrat frega els 2.000 euros. Els preus superen la mitjana de la demarcació de Tarragona.

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili encarregat per l'Ajuntament proposa solucions per incentivar el lloguer, l'habitatge públic i la rehabilitació.

Una solució seria per exemple la rehabilitació dels habitatges del centre de la vila que són grans i es poden dividir en pisos més assequibles. També la rehabilitació dels edificis que eren segones residències. Aquests necessitarien una mica d'intervenció perquè s'hi pugui viure tot l'any.

Això podria ajudar gent jove com la Marina i l'Isaac. Ens expliquen que han hagut de marxar d'Altafulla, tot i que tenen allà la major part de la seva vida, perquè els és impossible pagar el lloguer:
 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut