Joves manifestants al carrer: "Les barricades són una manera de defensar-te"

"Seré aquí fins que deixin de donar hòsties i s'asseguin a parlar"

RedaccióActualitzat

"Soc aquí des de dijous. Dilluns era a l'aeroport. Els altres dies estava treballant. M'estic manifestant perquè estic en contra del que fa la policia amb la meva gent. No dono suport a la independència, però estic en contra del que fa la policia amb la meva gent. Hi ha gent com la meva àvia, indefensa, que es manifesten pacíficament i reben cops injustificats."


17 anys i dissabte era al carrer per tercera nit consecutiva. No està a favor de l'ús de la violència, però justifica l'ús de les barricades:

"Trobo que és una manera de defensar-se. No fan mal a ningú. Tampoc els fa mal a ells. Eviten les bales de goma i evita que prenguem mal".

Els manifestants que han participat en els aldarulls d'aquest cap de setmana són majoritàriament nois i noies catalans, molt joves, i que mostren un gran rebuig cap a la policia, a qui acusen de repressió.

És el que han explicat al programa "El suplement" de Catalunya Ràdio, que va parlar amb alguns d'ells durant la protesta de dissabte a la nit.

Tenen edats compreses entre els 16 i els 20 anys, i mantenen la voluntat de continuar al carrer, malgrat que alguns reconeixen que els fa por. Les seves motivacions, però, no són les mateixes en tots els casos.

En canvi, explica que a les manifestacions més violentes "hi ha gent de tot tipus" i que a "primera línia hi ha gent que no és catalana, gent que va a fer mal". I assegura que aquests elements "no representen tota la gent que som aquí".

Molts d'ells no comparteixen el llançament de pedres a la policia, tot i que no ho censuren. Però sí que consideren que les barricades i el foc són instruments d'autodefensa.  

Es comuniquen a través de pàgines d'Instagram, i no tant per les més "oficioses" de Telegram i Twitter.

No posen data a la fi de la seva protesta i asseguren que la mantindran "fins que deixin de donar hòsties i s'asseguin a parlar".

"Les coses s'han de parlar. I si no s'asseuen a parlar, jo seré aquí".

La majoria assegura que no tenen por, però sí que estan preocupats per la família, que normalment no comparteix les seves accions. Els fa por que els detinguin pels maldecaps que això pot comportar als pares:

"Els pares saben que soc aquí. No hi estan gaire d'acord. Diuen que no és la manera com em van educar... però, bé, cadascú té la seva manera de veure les coses".

Un altre concentrat ahir a Via Laietana, de 15 anys, explica que es manifesta per la sentència del Suprem contra els líders polítics i socials catalans:

"Em manifesto perquè la sentència contra els líders polítics és injusta. Crec que la violència d'aquests dies a les manifestacions és inapropiada. Som gent de pau i ho estem demostrant ara."

"Jo no he tirat pedres aquests dies. Però també penso que, en determinades situacions, quan les furgonetes de policia acceleren per atropellar-nos, és la mínima defensa que podem fer servir."

"Entenc el que han demanat els presos, que les manifestacions han de ser pacífiques, però, esclar, si de cop i volta venen els policies i ens disparen, doncs ens haurem de defensar d'alguna manera, oi?"

Una noia de 16 anys, que ha participat cada dia en manifestacions, ho ha fet perquè no troba "normal la sentència" i diu que seguirà al carrer perquè no vol viure en un país que sigui repressiu i, sobretot, "no vol un país feixista".

ARXIVAT A:
Judici procés
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut