Josep Costa aconsegueix apartar un segon jutge del judici contra la mesa del Parlament

El TSJC accepta la recusació del magistrat Carlos Ramos perquè creu que el seu "apassionament personal" pot comprometre'n "l'aparença d'imparcialitat"

Redacció/AgènciesActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha apartat el magistrat Carlos Ramos del judici per desobediència a l'expresident del Parlament Roger Torrent i als membres sobiranistes de la seva mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado.

El TSJC ha acceptat la recusació presentada per Josep Costa. Per quatre vots a favor i dos en contra, el tribunal conclou que les valoracions que va fer en l'informe sobre una petició anterior de recusació constaten un "apassionament personal", que s'explica en "termes humans i d'autodefensa" del prestigi professional, però que susciten "clarament" una "legítima sospita de falta d'imparcialitat".

És el segon magistrat del TSJC recusat del judici contra l'anterior mesa del Parlament, després del president de l'alt tribunal, Jesús María Barrientos, perquè va considerar que "l'aparença d'imparcialitat" del jutge es podria veure "compromesa" perquè va abandonar un acte en què Roger Torrent va denunciar "l'existència de presos polítics".

En aquella mateixa resolució, la sala de recusacions del TSJC va rebutjar la petició de Costa de recusar Ramos. Finalment, però, la sala ha acabat donant la raó al recurs de l'exvicepresident del Parlament.

Per tant, dels tres magistrats que inicialment havien d'integrar el tribunal, només en queda Carlos Mir. El substitut de Barrientos ja s'ha escollit mitjançant el mecanisme habitual, que ara s'haurà de tornar a activar per rellevar Ramos.

Eusebi Campdepadrós, Josep Costa i Roger Torrent, a la Mesa del Parlament
Eusebi Campdepadrós, Josep Costa i Roger Torrent a la mesa del Parlament (Europa Press)

"Apassionament personal"

La defensa de Costa va al·legar que Ramos, en l'informe del 2 de juny en contra que se l'apartés del judici, va mostrar "hostilitat i animositat", en incloure expressions sobre els arguments de la recusació com "delirant interpretació", "matussera reproducció", "nefast propòsit d'induir a la confusió" i "plagats d'hipèrboles injustificades".

En el text que estima la recusació, la sala reconeix que en l'informe Ramos no mostrava "cap postura anímica" ni efectuava "cap pronòstic" sobre la culpabilitat de Costa. A més, remarca que les expressions "no són demostració de cap sentiment d'hostilitat ni animositat" ni són constitutives de cap "infracció disciplinària".

Tot i que admet que cap expressió individual pot "perjudicar per si sola l'aparença d'imparcialitat de qui les va professar", sí que apunta que, "en el seu conjunt", indiquen un "apassionament personal o proximitat".

Segons argumenta la sala, aquest "apassionament personal" no situa Ramos en posició de garantir un "desinterès amb l'objecte del procés i, per tant, la imparcialitat de la seva actuació".

Dos dels sis magistrats han emès vots particulars en què discrepen de l'opinió majoritària i defensen que no s'hauria d'apartar Ramos perquè creuen que amb el contingut de l'informe no n'hi ha prou per dubtar de la seva imparcialitat.

La façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
La façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (Europa Press/David Zorrakino)

Petició de fins a un any i vuit mesos d'inhabilitació

Torrent i els membres sobiranistes de la seva mesa afronten una petició de la Fiscalia de fins a un any i vuit mesos d'inhabilitació per permetre la tramitació de resolucions sobiranistes i de reprovació de la monarquia.

El judici estava previst per al 12 de juliol, però es va haver d'ajornar després de la recusació de Barrientos i es va fixar per al mes d'octubre.

Adriana Delgado, Josep Costa, Roger Torrent i Eusebi Campdepadrós a les escales del Parlament, juntament amb Anna Caula, Gemma Geis i Maria Sirvent (ACN / Marta Sierra)

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaJudicialTSJCProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut