Madrid

José Montilla nega haver pressionat per evitar un pacte PSOE-CiU per aprovar els pressupostos

Segons publica avui "El Periódico", el govern de Catalunya va pressionar per evitar un pacte entre Convergència i Unió i l'executiu del PSOE per aprovar els pressupostos generals de l'Estat al Senat, la setmana passada. Aquest bloqueig per part del president de la Generalitat, José Montilla, va derivar en el veto de la federació nacionalista, rebuig que va tirar endavant amb el suport d'Esquerra Republicana i el PP. Tot i això, segons fonts consultades per Catalunya Ràdio, el veto es retirarà en una nova votació al Congrés el proper dijous.

Actualitzat
Segons "El Periódico", per ordres del president de la Generalitat, els diputats del PSC van traslladar al PSOE el seu malestar per un pacte amb CiU que permetria a la Federació nacionalista tirar endavant diverses esmenes per incrementar les inversions a Catalunya. Aquesta petició dels socialistes catalans va provocar que CiU vetés els pressupostos al Senat. Segons sembla, José Montilla volia evitar una nova imatge d'acostament entre Zapatero i Artur Mas i marcar territori davant l'executiu central.

El president català, José Montilla, ha desmentit aquestes informacions i a la sessió de control al govern ha explicat: "L'únic veto és el que vostès han presentat." Hores abans, el conseller d'Economia, Antoni Castells, també ha restat credibilitat a aquestes informacions, assegurant que la Generalitat no s'oposaria mai que "els pressupostos de l'Estat incorporessin el màxim d'esmenes" que afavorissin Catalunya.

Des de CiU, el portaveu Oriol Pujol ha assegurat que aquesta actitud de Montilla tiraria per terra la "suposada mà estesa" del govern català, i seria una mostra del cinisme de José Montilla.

Encara és molt recent la promesa de José Luis Rodríguez Zapatero a Josep Antoni Duran Lleida al Congrés, durant el Debat de Política General, sobre el traspàs de Rodalies de Renfe per a l'1 de gener.

Les divergències entre el govern català i espanyol són evidents, sobretot pel que fa a l'Estatut. Aquest dimarts, la Generalitat va reiterar que no hi ha avenços per poder reunir la comissió bilateral Estat-Generalitat a mitjan gener i tirar endavant traspassos d'entitat al govern català.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut