José María Íñigo

José María Íñigo va morir de càncer per l'amiant dels estudis de TVE

Una sentència acredita la relació entre l'amiant de l'Estudi 1 de TVE, on va fer nombrosos programes, i la malaltia que li va causar la mort

Laura Galan Actualitzat
TEMA:
Amiant

Al periodista i presentador José María Íñigo se li va diagnosticar el 2016 un mesotelioma maligne epitelioide, una malaltia per la qual es formen cèl·lules canceroses en el revestiment del tòrax i l'abdomen i en què influeix l'exposició a l'amiant. Va morir el maig del 2018 als 76 anys.

Ara, una sentència d'un jutjat de Madrid declara que la pensió de viudetat reconeguda a la viuda del periodista deriva d'una malaltia professional conseqüència de l'amiant present a l'Estudi 1 de TVE.

La sentència considera que hi ha elements sòlids per afirmar que la mort de José María Íñigo va ser conseqüència de l'exposició a l'amiant a l'estudi en què treballava que va propiciar el desenvolupament de la malaltia de la qual va morir.

Per això considera que la mort va ser "per malaltia professional" i situa l'exposició a l'amiant els anys 1975, 1976, 1978-1981 i 1982-1985.

D'aquesta manera assenyala que l'activitat del presentador es va fer de forma continuada i prolongada en el temps a l'Estudi 1, que "era l'estudi més gran i amb una presència d'amiant friable, com ho acredita el fet que es van dipositar a l'abocador 113.040 quilos de residus".

Destaca que "en aquest període l'amiant estava col·locat sense cap element que l'aïllés de les persones que treballaven a l'estudi –ja que el primer encapsulament amb plaques de virutex es va fer el 1986–, per la qual cosa va estar en contacte amb l'amiant en el moment de més perill d'exposició", detalla la sentència.

A més, s'hi afegeix que pel tipus d'activitat de presentació de programes de televisió amb música i públic en directe, amb aplaudiments, ovacions, la presència de ventiladors i aires condicionats, tot plegat generava vibracions que impactaven en l'amiant blau amb l'emissió de fibres d'amiant que suposaven la creació d'un ambient de treball amb molta pols.

"L'existència de fibres d'amiant friable va quedar corroborada pel l'intens i necessari treball de neteja fet sobre el sistema de climatització l'any 2017. Els actes propis de l'empresa en els anys posteriors evidencia la presència d'amiant no controlat en el medi laboral en el passat", destaca.

La sentència estima la demanda presentada per la viuda del periodista i declara que la pensió de viudetat reconeguda deriva de malaltia professional en comptes de malaltia comuna.

En un comunicat, el despatx d'advocats Opamianto considera que d'aquesta manera queda acreditat que als estudis de Ràdio Televisió Espanyola hi havia amiant.

José María Íñigo va treballar a TVE des del 1974 en programes com "Directísimo", "Fantástico" i "Estudio abierto".

Nascut a Bilbao el 1942, va ser una de les cares més famoses a la televisió dels 70 amb una imatge sempre associada a un gran bigoti.

ARXIVAT A:
Amiant Mitjans de comunicació Càncer Salut Judicial
Anar al contingut