Madrid

José Manuel Soria renuncia com a ministre i abandona la política

El fins ara ministre renuncia a les seves funcions com a ministre d'Indústria, a la seva acta de diputat del PP i a president del PP a les Canàries

RedaccióActualitzat
José Manuel Soria ha presentat la renúncia de les seves responsabilitats com a ministre en funcions d'Indústria, Energia i Turisme, després de les informacions aparegudes en els últims dies que el vinculen a empreses opaques constituïdes a paradisos fiscals. També ha renunciat a la seva acta de diputat del Grup Parlamentari del Partit Popular i a la presidència autonòmica del PP a les Canàries. D'aquesta manera, ha anunciat que, a partir d'ara, deixa qualsevol activitat política. Una decisió "irrevocable", ha dit, que ja comunicat al president espanyol, Mariano Rajoy.

Després de la seva vinculació amb els "papers de Panamà", Soria ha anunciat la seva dimissió en un breu comunicat:

"Després dels errors comesos al llarg dels últims dies en relació amb les meves explicacions de les meves activitats empresarials anteriors a la meva entrada en política el 1995, a causa de la falta d'informació precisa sobre els fets que van passar fa més de 20 anys; sense perjudici que cap activitat empresarial hagi tingut cap relació ni vincle de cap tipus amb l'exercici de les responsabilitats polítiques; considerant el dany evident que aquesta situació està causant al govern d'Espanya, al Partit Popular, als meus companys de militància i als votants, singularment greu en el moment polític actual, comunico que, després de la conversa amb el president del govern, li trasllado la meva decisió irrevocable de presentar la meva renúncia espressa a les funcions com a ministre d'Indústria, Energia i Turisme que tinc encomanades des del passat 21 de desembre.

He comunicat també al president del govern la meva decisió de renunciar a la meva acta de Diputat del Grup Parlamentari Popular. Per últim, he comunicat a la Secretaria General del meu partit la renúncia a la presidència autonòmica del PP a les Canàries. Per això comunico que a partit d'avui deixo qualsevol tipus d'activitat política."


Soria, que fins ara havia negat tenir cap relació amb les societats "offshore" que havien posat al descobert els "papers de Panamà", va veure publicat aquest dijous un document amb la seva signatura que demostra que administrava una societat del paradís fiscal de l'illa de Jersey quan ja era alcalde de Las Palmas de Gran Canaria. Soria va ocultar-ho en les diverses compareixences de premsa que ha fet aquests dies per defensar-se de les informacions que el vinculen amb els "papers de Panamà".

La renúncia del fins ara ministre arriba després que Soria es disculpés per no assistir al Consell de ministres d'aquest divendres. Aquest dilluns, a més, tenia prevista una compareixença al Congrés, a la Comissió d'Indústria, precisament per donar explicacions sobre les informacions aparegudes en els "papers de Panamà", una compareixença que al al final no es farà.

El canari José Manuel Soria va entrar a La Moncloa el 2011 amb la majoria absoluta del PP sota el braç, Rajoy el va nomenar ministre d'Indústria, Energia i Comerç. L'entrada en política de Soria va arribar després de molts anys d'activitat relacionada amb l'economia, tant en l'administració com en la docència. Abans de fer el salt a Madrid, Soria havia tingut una llarga trajectòria política a les Canàries: va ser alcalde de Las Palmas, president del cabildo de Gran Canària, diputat autonòmic i vicepresident del govern canari.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut