Barcelona

Jornada de dol oficial per la mort als 81 anys de l'expresident del Parlament de Catalunya Joaquim Xicoy

L'expresident del Parlament de Catalunya i exconseller de Justícia de la Generalitat Joaquim Xicoy ha mort als 81 anys a causa dels problemes cardíacs que tenia des de feia temps. Nascut a Barcelona el 15 de setembre del 1925, era dirigent històric d'Unió Democràtica de Catalunya, on va entrar a militar el 1975. Tot i que feia anys que s'havia retirat de la primera línia política, encara formava part del Consell Nacional del seu partit. El president de la Generalitat ha decretat per aquest divendres una jornada de dol oficial.

Actualitzat

L'últim acte públic de Joaquim Xicoy va ser aquest cap de setmana. Va participar en la celebració del 75è aniversari d'Unió Democràtica. Aquest dijous, Joaquim Xicoy ha mort als 81 anys a causa dels problemes cardíacs que tenia des de feia temps.

El seu compromís amb els democratacristians es remunta a l'any 75, quan va començar a militar a Unió Democràtica. Després de la mort del dictador i un cop recuperades les institucions democràtiques a Catalunya, Xicoy va entrar de ple en la primera línia política. Primer va ser diputat a Madrid. Allà hi va ser quatre anys, fins que l'any 86 Jordi Pujol el va nomenar conseller de Justícia. Dos anys més tard substituiria Miquel Coll i Alentorn com a president del Parlament català. Precisament, Xicoy ha estat, fins ara, l'únic que ha ocupat aquest càrrec en dues legislatures, totes dues amb plàcides majories absolutes de Convergència i Unió.

Actualment, tot i estar jubilat de l'activitat política, no n'estava del tot desvinculat. Acompanyat d'altres expresidents, l'any passat va participar en un dinar per parlar de l'Estatut amb el president de la Generalitat i l'actual president del Parlament. A més, feia tres anys que presidia l'associació d'antics diputats del Parlament i continuava a la direcció d'Unió Democràtica com a membre del Consell Nacional.

Elogi unànime de la classe política i jornada de dol

El president de la Generalitat , Pascual Maragall, ha decretat jornada de dol nacional per aquest divendres. Les banderes onejaran a mig pal en els edificis i dependències oficials de la Generalitat , així com també en els de les corporacions públiques de Catalunya i quedaran suspeses totes les celebracions oficials previstes per aquesta data.

Tota la classe política ha lamentat la desaparició de l'expresident del Parlament. El govern de la Generalitat ha expressat el seu condol a la família i al seu partit, Unió Democràtica, a través del president Maragall.

El Parlament de Catalunya ha fet onejar les banderes a mig pal i ha posat un crespó negre a l'escut de la Generalitat. L'actual president, Ernest Benach, ha destacat que Xicoy vivia la política amb passió "des de les seves profundes conviccions".

L'expresident Jordi Pujol ha afirmat que el finat "va ser un senyor" pels seus "valors humans, les seves lleialtats i les seves fidelitats, així com pel seu patriotisme i honestedat".

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran Lleida, ha destacat que Xicoy va aportar "la màxima dignitat" i el "màxim prestigi" a la institució que servia.

De manera similar s'han manifestat la resta de líders polítics catalans, des d'ICV-EUiA fins al PPC.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut