Jornada de 32 hores: València comença la prova pilot de la setmana laboral de 4 dies

S'estudiarà l'impacte de la jornada laboral reduïda en aspectes relacionats amb l'economia, la gestió de la ciutat o la salut de les persones

RedaccióActualitzat

La ciutat de València comença aquest dilluns una prova pilot per avaluar el funcionament de la setmana laboral de 32 hores agrupades en quatre jornades de treball.

S'aprofita la circumstància que al calendari coincideixen tres dilluns festius consecutius (Dilluns de Pasqua, Sant Vicent Ferrer i l'1 de maig) i s'ha traslladat la festivitat de Sant Vicent Màrtir del gener al 24 d'abril. Així, al llarg de quatre setmanes, els valencians gaudiran de setmanes de quatre dies laborables. 

Un projecte pilot impulsat des de l'Ajuntament de València avaluarà l'impacte que té la jornada laboral reduïda en diversos aspectes relacionats amb l'economia, la gestió de la ciutat o, fins i tot, en la salut de les persones. Per exemple, es recolliran dades relatives a la productivitat de les empreses, els efectes en el sector de l'oci, l'hostaleria o el comerç, en la gestió de la mobilitat a la ciutat o en com se senten les persones (conciliació familiar, descans o sensació de benestar).

Per Joan Ribó, alcalde de València, la implantació de la jornada laboral de 32 hores pot ajudar a la conciliació familiar i, al mateix temps, millorar la productivitat de les plantilles. A més, assegura, contribuirà a reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. 

El govern del País Valencià va prometre el 2022 un paquet d'ajudes d'1,5 milions d'euros a les empreses que optessin per reduir un 20% la setmana laboral sense tocar els sous. Per cada treballador que redueixi l'horari de 40 a 32 hores a la setmana, les empreses rebran una subvenció de 9.000 euros repartits en tres anys.

Pel govern del País Valencià i pels responsables del consistori ara és el millor moment de plantejar el debat de la jornada laboral de 32 hores setmanals. Asseguren que la pandèmia va incentivar el treball a distància i va canviar la mentalitat d'empresaris i treballadors. A més, la preocupació pel canvi climàtic ajuda a buscar alternatives per reduir desplaçaments i emissions contaminants.

El Ministeri d'Indústria va anunciar per a aquest 2023 un pla d'ajudes per a les empreses que redueixin la jornada i mantinguin el sou dels treballadors. Però les peticions per acollir-se a aquests ajuts arriben, de moment, d'empreses d'àmbits professionals i tecnològics. 

 

Altres països ja han fet iniciatives encaminades a la reducció de la jornada laboral. Funcionaris de l'Ajuntament de Reykjavík i del govern d'Islàndia van participar el 2021 en un estudi dels efectes d'una jornada laboral reduïda de 35 hores, amb resultats també positius:

 

 

ARXIVAT A:
Empresa
Anar al contingut