Pla curt del nou director tècnic de l'estany d'Ivars i Vila-sana, Jordi Sargatal, el 12 de setembre de 2018. (Horitzontal)
Pla curt del nou director tècnic de l'estany d'Ivars i Vila-sana, Jordi Sargatal, el 12 de setembre de 2018. (Horitzontal)

Jordi Sargatal, nou director tècnic de l'estany d'Ivars i Vila-sana

Actualitzat

ACN Ivars d'Urgell.-L'ornitòleg i naturalista Jordi Sargatal ha estat escollit nou director tècnic de l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) en substitució de qui ho havia estat fins fa uns mesos, Toni Costa, que va deixar el càrrec. Així ho ha aprovat aquest dimecres el Consell General del Consorci que s'ha reunit per tractar també altres qüestions com el pressupost per al 2019, que ascendeix a més de 430.000 euros, i l'adjudicació de les obres per fer un bar a la primera planta de l'edifici de Cal Sinén. Sargatal, considerat com un dels ''pares'' del projecte de recuperació de l'estany perquè hi va participar en els seus inicis, s'ha mostrat satisfet per l'encàrrec rebut i ha assenyalat que entre d'altres, treballarà amb l'objectiu que Ivars i Vila-sana sigui un espai humit de l'interior de Catalunya reconegut ''internacionalment'' com els Aiguamolls de l'Empordà o el Delta de l'Ebre.

Jordi Sargatal, natural de Figueres, acumula una llarga trajectòria vinculada a l'ornitologia i els espais naturals. Ha estat director dels Aiguamolls de l'Empordà i també de la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de la Caixa Catalunya. Després de participar en la gestió i gestació de l'estany als seus inicis ha volgut posar en valor la feina feta els darrers anys i l'ha qualificat ''d'espectacular''. ''Ivars i Vila-sana és un somni fet realitat'', ha assegurat, però ha alertat que últimament han aflorat uns problemes de gestió, que són normals que passin, però que s'han d'afrontar per fer que el ''somni fet realitat continuï donant fruits i l'estany sigui un lloc molt apreciat i visitat''.En aquest sentit, Sargatal ha remarcat que no hi ha cap altre lloc al món on un espai dessecat com va passar amb l'estany a la dècada dels 50 del segle passat, des del primer dia els veïns de l'entorn en reclamessin la seva restauració. És per això que s'ha fixat com a objectiu posar en valor aquest factor i ha afirmat que l'estany mereix ser ''d'importància internacional'' amb possibilitat de rebre visitants d'arreu del món com passa en altres zones humides com els Aiguamolls de l'Empordà o el Delta de l'Ebre.Sargatal també treballarà en refer i repensar el Pla d'usos i gestió de l'estany, que es va fer el 2007 i també té previst afrontar problemàtiques ambientals com la de l'eutròfia de les aigües, la presència de peixos invasors i problemàtiques puntuals com les plagues de conills. El president del consorci i de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha elogiat la figura de Sargatal i ha remarcat que des de l'ens consideren ''necessari i imprescindible'' tenir una ''figura de prestigi reconegut i inqüestionable'' tutelant i dirigint les propostes de l'estany al consorci. D'altra banda, Reñé ha apuntat que a la reunió del Consell General s'ha aprovat el pressupost 2019 per a l'estany, que puja a més de 430.000 euros. Així mateix, també s'ha aprovat la licitació i adjudicació de les obres de la primera planta de Cal Sinén, per uns 60.000 euros, que han de servir per donar atenció als visitants i perquè ''puguin tenir un entorn agradable amb un servei de bar tot l'any''.

Anar al contingut