"Els matins" entrevista per escrit l'expresident de l'ANC

Jordi Sànchez: "El diàleg arribarà" i ara cal una resposta "optimista i determinada"

En una entrevista per escrit per al programa "Els matins", l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, condemnat a 9 anys de presó, ha valorat així la sentència i com creu que evolucionaran els esdeveniments a partir d'ara

RedaccióActualitzat

Com valora la pena de presó que li han imposat? Se l'esperava? Què en pensa de l'argumentació que han donat els jutges per condemnar-lo per aquest delicte i a aquesta pena?

És una sentència molt dura. A través nostre condemna tot un moviment ciutadà democràtic i pacífic. És una sentència que afecta greument els drets de manifestació i mobilització. A mi em castiguen per haver liderat una protesta contra unes decisions judicials i per defensar el dret a votar l'1 d'octubre. Qui no ho vulgui veure no ho veurà, però em sembla indiscutible que el que es castiga és el dret a la manifestació i la protesta.

Com interpreta que el tribunal no hagi fet cas de les tesis dels fiscals, que demanaven una condemna per rebel·lió?

No ens han condemnat per rebel·lió perquè a Europa ningú s'ho creu. Espanya creu que amb la sedició podran fer efectiva l'euroordre contra el president Puigdemont més fàcilment. L'argumentació del Suprem en aquesta sentència és instrumental, cinisme jurídic en estat pur. L'he llegit en tota la part condemnatòria i, honestament, fa vergonya que els que se suposa que són els més alts coneixedors del dret a Espanya facin el que han fet.

A alguns dels que van ser a la sala durant el judici els cauria la bava veient-nos davant d'un grup d'execució, com avui fa 79 anys van fer amb el president Companys.

La seva defensa seguirà a partir d'ara el camí jurídic cap al Constitucional i a la justícia europea? Confia que Estrasburg pot dictar una resolució més favorable als seus interessos?

Demanarem aclariments immediats d'afirmacions equívoques o d'oblits que conté la sentència. I efectivament anirem al Constitucional en empara. Tampoc n'espero res, però és el pas necessari per anar a Europa. Veurem quants anys triga el Constitucional a emetre sentència... Em temo que oblidaran els recursos en un calaix per bloquejar el nostre accés a Europa a buscar justícia. Així és la democràcia i la justícia avui a Espanya…

Quina resposta espera ara de l'independentisme? Creu que han d'intentar paralitzar el país com ja es va fer el 3 d'octubre del 2017?

La mateixa que hem tingut fins ara, optimista i determinada. No podem plegar veles. Cal continuar. Hem de seguir guanyant a les urnes i als carrers. I no renunciar al dret de manifestació i a la protesta. No podem acotar el cap. Ni fer cap pas enrere. No es tracta de la nostra llibertat, de la gent que avui hem estat condemnats, es tracta de defensar la llibertat de tots. Animo a seguir sense por i des de la no-violència com a únic límit de la nostra acció.

Què demana als partits independentistes i a les institucions catalanes? Quina actitud creu que haurien de prendre davant aquesta sentència? El president de la Generalitat hauria de convocar eleccions?

Espero i demano unitat. A veure si d'una vegada els partits independentistes entenen que junts som més forts.

Què n'esperen, ara, del govern espanyol?

Que accepti la realitat i posi fil a l'agulla per resoldre el conflicte polític. Que abandoni els tribunals i que assumeixi el diàleg i la negociació. Que faci política i que no tingui por d'escoltar la ciutadania a través de les urnes.

Es referma que no demanarà l'indult? Hi hauria d'haver una amnistia?

Que ningú esperi de la meva persona cap petició de perdó ni cap penediment. Aquesta és una condemna política i la solució només serà política.

Aquesta sentència bloqueja la possibilitat d'una sortida política i dialogada al conflicte de Catalunya?

En absolut, la fa més necessària que mai. Quantes coses més hauran de passar abans que es busqui una solució política al conflicte? Tots els qui hem estat condemnats hem defensat abastament el diàleg i el seguim defensant. Qui es nega a dialogar són els mateixos que ens han posat a la presó per manifestar-nos i expressar-nos en llibertat. El diàleg arribarà.

Confia que hi haurà algun tipus de reacció internacional davant aquesta sentència?

Seguirà el degoteig de suport de polítics i entitats a favor de la nostra llibertat. I segur que organismes com les Nacions Unides, a través dels seus comitès vinculats a la defensa dels Drets Humans i entitats com Amnistia Internacional o el Pen Internacional, seguiran denunciant les vulneracions que la justícia espanyola ens ha imposat.

Estic convençut que avui la imatge d'Espanya és una mica pitjor a ulls de qualsevol demòcrata d'arreu del món.


Piulada des del seu compte de Twitter

Des del seu compte de Twitter, Sànchez ha difós una part de l'entrevista i n'ha destacat una de les frases:

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut