Barcelona

Jordi Sànchez defensa que ha arribat l'hora de "traspassar les línies vermelles de la legalitat" amb un referèndum

L'ANC consultarà als seus socis si exigeix al govern que convoqui una consulta per declarar immediatament la independència de Catalunya

RedaccióActualitzat

El president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, proposa fer un referèndum d'independència vinculant encara que això suposi saltar-se la legalitat espanyola.

Sànchez ha explicat a "El suplement" de Catalunya Ràdio la decisió de l'ANC de consultar als socis si exigeix al govern que convoqui un referèndum per declarar immediatament la independència de Catalunya.

Sànchez diu que el veto de la CUP als pressupostos de Junts pel Sí justifica un gir en l'estratègia del full de ruta. Per això, diu, cal "reorientar l'estratègia":

"Entenem que hi ha hagut una certa fatiga dels debats que els partits polítics han realitzat. La gent no ha entès que un acord signat el mes de gener pugui provocar una certa trencadissa com la que va provocar dimecres. Del que es tracta és de donar un tomb, de reorientar l'estratègia de com culminar el procés."

I l'opció és el referèndum. El president de l'Assemblea no ha descartat que es pugui pactar amb el pròxim govern de l'Estat, però ha volgut separar la nova proposta de la consulta que es va fer el 9 de novembre del 2014:

"No es tracta de tornar a reviure el 9-N. El 9-N va ser una consulta que es volia pactada amb l'Estat. No va poder ser i no es va traspassar cap línia vermella de la legalitat. Després de quatre anys de mobilització intensa, potser ja ha arribat el moment d'assumir que hem de fer el pas i fer-lo amb la dignitat democràtica que comporta un referèndum."

L'ANC farà la consulta als socis abans del 3 de juliol. Si les bases diuen que sí, l'entitat sobiranista exigirà al govern i al parlament que organitzin el referèndum amb una pregunta clara sobre la independència de Catalunya i una resposta binària. En cas que el resultat sigui favorable, l'Assemblea proposa que es declari la independència de forma immediata.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut