Jordi Pujol en una imatge de l'octubre del 2018
Jordi Pujol en una imatge de l'octubre del 2018 (ACN / Carola López)

Jordi Pujol fa 90 anys: una trajectòria de llums i ombres

Qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys viu apartat de la vida pública i investigat per la justícia pels diners no declarats que tenia a l'estranger

Montse BassaActualitzat

Jordi Pujol fa 90 anys aquest dimarts. L'expresident de la Generalitat va ser el centre de la vida política a Catalunya durant 23 anys, en els quals va fer i desfer al seu gust. Ara, però, viu apartat de la vida pública i investigat per la justícia, sis anys després de confessar que va tenir durant anys diners a l'estranger sense declarar, provinents d'una deixa del seu pare.

Indistintament d'haver votat mai o no Jordi Pujol, el reconeixement a la seva figura i el llegat polític manté, almenys públicament, un consens ampli, segons apunta l'advocat Xavier Melero

"La legimitat de la construcció de la Catalunya contemporània és exclusiva de Pujol per bé i per mal".

 

 

Ara bé, Pujol té oberta una investigació judicial a l'Audiència Nacional sense data prevista i, des del juliol del 2014, viu pràcticament retirat de la vida pública. Un final que embruta la seva biografia, segons el periodista Francesc-Marc Àlvaro, autor de l'anàlisi del pujolisme "Ara sí que toca!":

"Jo crec que Pujol ha tingut com a principal enemic seu els Pujol. La seva família li ha anat en contra. Una circumstància en la qual ell no ha estat estrany, perquè per omissió i inacció això ha estat així".

Una opinió que subscriu la historiadora Anna Sallés:

"Aquest sentit patrimonial ha pogut comportar la conducta de la seva família. El país era seu i podien fer i desfer. Aquest sentit patrimonial també el podem veure ara a la dreta a Espanya".

 

Jordi Pujol, durant la seva compareixença al Parlament sobre els diners a l'estranger no declarats
Jordi Pujol durant la seva compareixença al Parlament sobre els diners a l'estranger no declarats (Reuters)

 

La confessió de l'estiu del 2014 es va traduir en decepció en un entorn que l'admirava per la seva ètica i moralitat. Pràcticament sis anys després, és un temps suficient per poder analitzar les conseqüències? El professor de comunicació Joan Manuel Tresserras creu que encara falta perspectiva històrica:

"És molt difícil emetre judicis sobre aquestes qüestions. Crec que falta perspectiva històrica per la gent que sent, fins i tot des de posicions antipujolistes o molt discrepants, com és el meu cas, però que tens un gran respecte pel seu perfil polític i personal. Aquest episodi desconcerta i dius: 'Per què?'"

 

 

Marcat per la investigació sobre la deixa del seu pare, en els darrers anys els partits sobiranistes han fet esforços per allunyar-se de la figura de Pujol:

Melero: "La puresa independentista dels darrers temps es demostra situant-se al més lluny que es pot de Jordi Pujol com una entitat política absolutament incontaminada, com si la presència de Pujol irradiés alguna cosa tòxica, quan són absolutament fills seus".

Àlvaro: "Ell és conscient de la devastació i del deshonor que comporta la seva història final, independentment del que diguin els tribunals".

Són llums i ombres d'un final no previst que encara suposa un cert tabú a l'hora de fer valoracions.

 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut