Jordi Panyella davant el portal on van detenir Puig Antich. (Foto: Ramon Radó)
Jordi Panyella davant el portal on van detenir Puig Antich. (Foto: Ramon Radó)
Barcelona

Jordi Panyella: "Les germanes Puig Antich necessiten el suport de la societat" (i II)

El 2 de març de 1974, aquest diumenge fa 40 anys, moria executat a la presó Model de Barcelona Salvador Puig Antich, militant anarquista, condemnat en un consell de guerra per l'assassinat del subinspector de policia Francisco Anguas. El periodista Jordi Panyella ha escrit "Salvador Puig Antich, cas obert", un llibre que revela que el sumari del cas va ocultar proves i que compta amb testimonis inèdits que posen en qüestió la versió oficial de la mort d'Anguas.

Ramon RadóActualitzat

A Catalunya sovint s'ha acusat l'oposició democràtica de no defensar prou Puig Antich. La seva figura ha fet nosa en alguns sectors?

Que l'any 74 va fer nosa, segur: la defensa d'en Salvador va trucar a totes les portes i no van obtenir cap resposta. I la mala consciència encara perviu. Una mostra n'és l'acte convocat divendres davant de la Model, on hi havia un grup reduït d'anarquistes, les germanes... i gairebé ningú més. Era un acte perquè s'hi sumés molta gent. Les germanes Puig Antich necessiten el suport de la societat per sentir-se altre cop valentes, per intentar un nou recurs de revisió davant del Suprem. És dur arriscar-te que et tornin a dir que no quan creus que aquesta vegada pot ser que sí. Per tant, ara toca fer-los costat.

La nevereta que hi havia a la Model, que al llibre s'explica que tapava la marca del garrot, és la metàfora d'un país que en part va tapar el "cas Puig Antich" per aquesta mala consciència?

Puig Antich estava a la banda més dura de la il·legalitat. Al costat il·legal també hi havia l'oposició democràtica, però ell portava pistola, el MIL havia fet atracaments i en un hi havia hagut un ferit greu. Tot plegat va fer que la resta de l'oposició no li fes costat. El van deixar sol. És clar que estava fora de la llei, però no era culpable del delicte que li van atribuir.

I 40 anys més tard, no sembla que s'hagi acabat de restituir la seva figura. El llibre revela que a la plaça Puig Antich de Barcelona no hi ha ni tan sols una placa.

Bé, encara que sembli presumptuós, jo escric el llibre amb la voluntat que serveixi d'alguna cosa. I estic molt content perquè hem fet un petit pas endavant i l'Ajuntament s'ha compromès a la dignificació d'aquest espai. Cal fer-ho. Com és que creem una plaça i no hi posem res? Perquè no era dels nostres?

Com creu que acabarà el procés a l'Argentina?

Diria que acabarà amb la jutge anant a fons, espero que amb arguments per demanar la detenció d'Utrera Molina [ministre del govern de Franco al març de 1974] i d'alguns altres. Una altra cosa és com es concretarà, perquè es produirà la paradoxa que, com que aquestes coses es tramiten de govern a govern, el ministre de Justícia del govern espanyol és Alberto Ruiz Gallardón, precisament el gendre d'Utrera Molina. Però almenys hi haurà una restitució moral, serà un triomf moral de les germanes. Que, de fet, ja ho està sent, perquè si parles amb la Merçona Puig Antich, se li inflen els pulmons parlant de la seva experiència a l'Argentina.

Al llibre es dóna a entendre que el destí de Puig Antich està escrit des de molt abans del judici, pràcticament des de la detenció.

L'endemà del tiroteig, amb les notes de la policia, ja s'entreveu. Però per mi el que és més revelador és el document del 19 d'octubre sobre la reconstrucció dels fets, que tracta en Salvador d'"asesino". És a dir, ja està condemnat en la reconstrucció de fets, sense judici.

Aquests nous testimonis que recull el llibre, sap si estan disposats a testificar en un tribunal?

Depèn d'ells. No els ho he preguntat perquè no sóc qui per preguntar-ho: jo només faig periodisme, no formo part de cap estratègia. Jo aplaudiria que fessin el pas, però depèn de l'advocat, de si creu que es pot donar forma a un nou recurs. Tant de bo, tant de bo que acabin de ser més valents del que ja han estat volent sortir al llibre.

[+] Ves a la primera part de l'entrevista a Jordi Panyella

 

NOTÍCIES RELACIONADES
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut