Jordi Nopca
Jordi Nopca
Barcelona

Jordi Nopca, guanyador del primer Premi Proa de novel·la

Proa editava fins l'any passat el Premi Sant Jordi d'Òmnium Cultural, que ara edita Enciclopèdia Catalana

Actualitzat

L'escriptor i periodista Jordi Nopca ha estat el guanyador del primer Premi Proa de novel·la amb "La teva ombra". Al nou certàmen s'hi havien presentat 63 originals. 

L'any passat, la històrica Edicions Proa, dins del Grup 62 i de Planeta des del 2007, va deixar d'editar el Premi Sant Jordi de novel·la que atorga Òmnium Cultural, i van decidir crear aquest nou premi que a banda d'una dotació de 40.000 euros suposa la publicació de la novel·la, que la setmana que ve ja es podrà trobar a les llibreries. 

 

 

L'editorial, un referent de la literatura catalana des de fa dècades, vol afegir amb aquest guardó un altre incentiu per impulsar la creació literària.

"La teva ombra" és la segona novel·la de Jordi Nopca, que el 2012 va publicar "El talent" i el 2015 va guanyar el Premi Documenta amb un llibre de relats titulat "Puja a casa". 


Dos germans, tibantors i gelosies

L'obra guanyadora del Premi Proa tracta d'una història sobre dos germans molt diferents, que viuen vides paral·leles i que de vegades s'enfronten per culpa de les noies. El jurat ha destacat l'estil irònic d'un llibre que, han dit, atrapa el lector. Una exploració personal, sexual i generacional. 

En Pere, amb vint-i-cinc anys, encara viu amb els pares, i mira de perllongar la joventut enllaçant una carrera rere una altra, sense gaire convicció. Pràcticament només el motiven la música electrònica i les trobades sexuals amb la Kate, una violinista anglesa de vida turbulenta.

El seu germà gran és en Joan, un lector voraç que fa de mestre, s'ha independitzat i encadena relacions que mai no el satisfan perquè no aconsegueix oblidar la Laura, la seva exnòvia.

Un greu accident d'un dels germans i una novel·la autobiogràfica posen al descobert un encreuament insòlit de relacions amb la Kate i la Laura que obriran un interrogant al lector.

Segons Nopca, "La teva ombra" vol ser un homenatge a la novel·la gòtica i romàntica del segle XIX. L'amor i les reflexions al seu voltant hi són molt presents.

"L'amor, el desamor... Com l'amor canvia amb el temps. Com l'amor i el sacrifici són vasos comunicants, sovint. I com l'amor sense sentit de l'humor potser no va enlloc. I, en canvi, l'amor amb un punt de tortura és clau."

Nascut a Barcelona el 1983, Jordi Nopca és escriptor i periodista. Actualment és redactor al diari Ara i coordinador del suplement setmanal de llibres Ara Llegim.

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut