Jordi Cuixart ha sortit de la presó fent el senyal de victòria (Europa Press)
Jordi Cuixart ha sortit de la presó fent el senyal de victòria (Europa Press / Pau Venteo)
Sant Joan de Vilatorrada

Jordi Cuixart surt de la presó de Lledoners en el seu primer permís penitenciari

Òmnium diu que el president de l'entitat no tindrà agenda pública durant les 48 hores de permís

Irene Vaqué ReigActualitzat

Jordi Cuixart ha sortit de la presó per primera vegada, en virtut del permís penitenciari de 48 hores que ha pogut demanar aquesta setmana. Segons ha informat Òmnium Cultural, el president de l'entitat, condemnat pel Suprem a nou anys de presó, no tindrà agenda pública durant aquests dos dies.
 


Acompanyat de familiars, Cuixart ha sortit del centre penitenciari cap a dos quarts de 8 del vespre, l'endemà que la Conselleria de Justícia va avalar aquest primer permís. Ha sortit a peu, fins al cotxe que l'esperava per traslladar-lo, i ha saludat la premsa, somrient, fent el senyal de victòria abans de pujar al cotxe. 

És el primer dels líders del procés condemnats que s'acull a un permís d'aquesta mena. 

Cuixart ha sortit de la presó somrient (EFE/Susanna Sáez)
Cuixart ha sortit de la presó somrient (EFE/Susanna Sáez) 


Cuixart va entrar a la presó el 16 d'octubre del 2017 -fa 822 dies- i ha pogut demanar el permís perquè ha complert una quarta part de la condemna.

Òmnium Cultural ha remarcat que el president de l'entitat "està fent ús dels drets que li corresponen com a pres polític i als quals no renunciarà". I afegeix que Cuixart "no s'acollirà a cap mesura concebuda com a reinserció o que impliqui el reconeixement de cap delicte basat en l'exercici de drets fonamentals, com avalen diferents posicionaments internacionals".

"Cuixart va entrar a la presó com a president d'Òmnium i, si així ho volen els seus socis, en sortirà com a president de l'entitat", destaca el comunicat d'Òmnium.

Fa uns mesos, al setembre, Cuixart va obtenir un permís per assistir al naixement del seu segon fill amb Txell Bonet.

 

Permís per a Sànchez  

Juntament amb Cuixart, Justícia també va avalar el permís de 48 hores per a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, que, com el dirigent d'Òmnium Cultural, està condemnat a nou anys de presó per sedició.  

La Generalitat no va concretar els dies de sortida de la presó per protegir la seva intimitat.


Primeres reaccions

Entre les primeres reaccions hi ha hagut la del president de la Generalitat, Quim Torra, que senzillament ha piulat la fotografia de Cuixart sortint de la presó amb la frase "Estimat Jordi Cuixart!":


També el president del Parlament, Roger Torrent, ha fet referència a l'estima pel president d'Òmnium:


El diputat dels comuns al Congrés Jaume Asens, ha remarcat que el permís és un "sospir": 

 

 

I l'ANC, per la seva banda, ha deixat clar que, malgrat "l'alegria" que suposa el permís, no el poden celebrar "perquè segueix complint una condemna injusta":

 

 

 

Cs ho porta a la Fiscalia

Ciutadans ha presentat un escrit a la Fiscalia perquè vol que investigui si Sànchez i Cuixart compleixen els requisits "legalment exigibles" per accedir al permís que els ha concedit la Generalitat.

La portaveu de Cs al Senat, Lorena Roldán, considera que la concessió del permís és "inversemblant" perquè Sànchez i Cuixart "lluny de mostrar el més mínim penediment" han afirmat que "ho tornarien a fer".

La Fiscalia ja va anunciar, però, que no recorreria aquest permís.

ARXIVAT A:
Jordi CuixartÒmnium CulturalProcés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut