Gent amb mascareta a l'estació Oxford Circus del metro de Londres, aquest diumenge
Portar mascareta al metro, com fan aquests usuaris, serà només una recomanació (Reuters/Henry Nicholls)
Londres

Johnson vol aixecar totes les restriccions el dia 19, inclosa la mascareta en interiors

La decisió de fiar-ho tot a la responsabilitat de la ciutadania, que s'haurà de confirmar els pròxims dies, és qüestionada per diversos sectors

RedaccióActualitzat

Fiar-ho tot a la responsabilitat individual de la ciutadania és la recepta que Anglaterra vol aplicar davant la pandèmia a partir del 19 de juliol.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat que a partir d'aquell dia s'aixecaran totes les restriccions, tal com estava previst, malgrat l'increment de contagis motivat per la variant delta o índia del coronavirus.

La decisió s'ha de ratificar dilluns que ve, dia 12. Si prospera, dur mascareta en espais interiors --també al transport públic o a les botigues-- es convertirà en una opció personal, perquè serà una recomanació i no pas una obligació.

A més, reobriran sectors encara tancats, com alguns grans esdeveniments o l'oci nocturn, que no tindran límit de públic.

No hi haurà límit d'aforament als cinemes i teatres o per a les reunions en interiors o a l'aire lliure, ni tampoc distància personal de seguretat. I les empreses tindran llibertat per decidir si opten pel teletreball o per la presencialitat.

Johnson defensa que és l'hora d'obrir-ho tot

Johnson defensa que cal 'aprendre a conviure' amb la Covid-19 ara que hi ha les escoles tancades (Reuters/Daniel Leal-Olivas)

Cal "aprendre a conviure" amb la Covid-19, ha justificat Johnson, que creu que ara a l'estiu, amb les escoles tancades, és un bon moment per retirar les mesures, tenint en compte l'avenç de la vacunació.

"Si no obrim ara, quan ho farem?", s'ha preguntat en una compareixença al costat dels assessors mèdic i científic de l'executiu. Johnson ha afegit que la decisió ha estat "meditada i equilibrada", seguint la desescalada del confinament imposat al gener, quan la variant alfa o britànica va multiplicar els contagis en territori britànic.

El "premier" ha apel·lat a la prudència i ha avançat que ell portarà mascareta als llocs on es reuneixi molta gent. A Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord, que tenen les competències transferides, la desescalada serà més lenta.

Les crítiques a l'anunci han arribat des de diversos fronts. L'oposició laboralista ha considerat "imprudent" aixecar totes les restriccions al mateix temps que no deixen d'augmentar els contagis. I ha preguntat a l'executiu conservador quin nivell de morts i infeccions creu que es pot acceptar a canvi de viure sense limitacions.

Diversos sindicats del transport i el comerç minorista han alertat que els treballadors d'aquests sectors estaran més exposats a possibles contagis si clients i usuaris declinen tapar-se la boca i el nas.

I aerolínies de baix cost com Ryanair o EasyJest han informat que, per ara, mantindran l'ús de la mascareta als avions.

La previsió del govern britànic és que el 19 de juliol tinguin la pauta completa de la vacuna 2/3 dels adults. I que tots els majors de 18 anys hagin rebut la segona d'aquí a mitjans de setembre.

La campanya de vacunació va arrencar al desembre, abans que aquí, i ara hi ha un 64% de la població adulta amb la vacunació completa.

La quarantena tornant d'Espanya podria decaure també

Un altre canvi que podria arribar és suprimir l'obligació de fer quarantena per als viatgers vacunats que tornin al Regne Unit des d'un país classificat com a taronja pel semàfor de la Covid, com passa amb Espanya, França o Itàlia.

Johnson ha explicat que tenen converses amb el sector turístic i les aerolínies per modificar-ho.

Ara per ara, només es lliuren de l'aïllament els que vinguin de països marcats amb el color verd, considerats destinacions segures. En el cas dels països etiquetats de vermell, cal fer la quarantena en un hotel.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut