Boris Johnson, aquesta tarda, durant la seva compareixença (Reuters)
Boris Johnson, aquesta tarda, durant la seva compareixença (Reuters)
Londres

Johnson: "Sota cap circumstància demanaré a Brussel·les l'ajornament del Brexit"

El primer ministre britànic rebutja eleccions anticipades si el Parlament bloqueja el seu pla de sortir de la Unió Europea sense acord

RedaccióActualitzat

Boris Johnson ho ha deixat clar: no vol ajornar el Brexit més enllà del 31 d'octubre, ni tampoc vol eleccions anticipades i possibilitat d'acord amb la Unió Europea. Ho ha assegurat en una declaració solemne davant de Downing Street arran dels rumors que apuntaven a un avançament electoral si el Parlament bloquejava el seu pla de sortir de la Unió Europea sense acord.

Johnson ha remarcat d'aquesta manera la seva posició inflexible:

"Vull que tothom ho sàpiga: sota cap circumstància demanaré a Brussel·les un ajornament. Marxarem el 31 d'octubre, tant sí com no. No acceptarem cap intent de fer-nos enrere o de desobeir el referèndum."


El primer ministre britànic també ha alertat que, si el Parlament acaba votant a favor d'un ajornament, mostraran una posició afeblida del país davant Brussel·les que farà impossible arribar a cap acord.

En tot cas, hi ha qui afirma que la convocatòria electoral anticipada no es pot descartar. De fet, un responsable polític, al qual es refereix l'agència France Press, assegura que Johnson té al cap convocar eleccions el 14 d'octubre si hi ha una desfeta al Parlament sobre el Brexit.

 

Boris Johnson: "No acceptarem cap intent de fer-nos enrere o de desobeir el referèndum." (Reuters)


Advertiment de Johnson als seus diputats

Mentrestant, la Cambra dels Comuns tornarà a obrir aquest dimarts després del descans estiuenc.

La setmana passada, Boris Johnson va anunciar que tancaria el Parlament perquè l'oposició no li bloquegi un Brexit sense acord.

S'espera que els diputats impulsin una llei que obligui al govern a sol·licitar una nova extensió del Brexit, fins el 31 de gener del 2020, si no s'arriba a un pacte de sortida. Un grup de diputats conservadors podria donar suport a l'oposició en aquest sentit. El primer ministre ha posat el crit al cel davant d'aquesta possibilitat:

"Espero que no ho facin. Però si ho fan, tallarien les cames sobre les que es recolza la posició del Regne Unit [davant la UE] i farien que qualsevol negociació resulti impossible."

"Per demostrar als nostres amics de Brussel·les que estem units en el nostre propòsit, els diputats haurien de votar amb el govern contra l'endarreriment sense sentit de Jeremy Corbyn [líder del Partit Laborista]."

"Jo no vull unes eleccions; vosaltres no voleu unes eleccions."


Sobre una eventual convocatòria d'eleccions, Johnson necessitaria el suport de dos terços de la cambra per fer aquesta crida a les urnes. Caldria que li fes costat l'oposició laborista. El seu líder Corbyn ha subratllat que estaria d'acord amb aquesta via.

 

 

ARXIVAT A:
Boris JohnsonBrexit
Anar al contingut