Boris Johnson, desenfocat, darrere faristol durant rdp
Boris Johnson, aquest dilluns, durant la roda de premsa (Reuters/Daniel Leal-Olivas)

Johnson aixeca les restriccions tot i registrar més de 20.000 contagis diaris

La mascareta i la resta de mesures contra la Covid deixaran de ser obligatòries a Anglaterra a partir de dilluns

Les restriccions contra la pandèmia s'aixecaran dilluns que ve a Anglaterra malgrat que "la pandèmia no ha acabat" i "continuarà comportant riscos".

Així ho ha anunciat aquest dilluns el primer ministre britànic, Boris Johnson, confirmant la decisió que havia avançat a principis de mes.

L'anomenat "Dia de la llibertat" arribarà a Anglaterra, doncs, quatre setmanes després de la data inicialment prevista, el 21 de juny, quan la situació de la pandèmia al Regne Unit va obligar a ajornar-lo.

Ara, en canvi, malgrat que la situació no és bona, Johnson ha decidit aixecar les restriccions i fiar-ho tot a la responsabilitat individual de la ciutadania.

"Respectarem el nostre projecte d'aixecar les restriccions legals", ha declarat en roda de premsa, tot i recordar que "aquesta pandèmia no ha acabat" i que "no podem retornar de cop, el dilluns 19, a la vida tal com era abans de la Covid".

El ministre de Salut, Sajid Javid, ha defensat l'aixecament de restriccions al Parlament (Reuters/Jessica Taylor)

El primer ministre britànic, de fet, ha admès que "el coronavirus continua comportant riscos per a vosaltres i les vostres famílies".

Considera, però, que l'arribada de les vacances escolars i l'estiu són un "bon moment", per aixecar restriccions, millor que la tardor i l'hivern.

En el mateix sentit, el ministre de Sanitat, Sajid Javid, ha declarat al Parlament: "Estem convençuts que és l'hora que el nostre país retrobi una vida normal."


De restricció a recomanació

A partir de dilluns que ve, a Anglaterra, la mascareta i la distància de seguretat entre persones deixaran de ser mesures obligatòries.

L'ús de la mascareta, però, es convertirà en una recomanació en els espais públics interiors molt freqüentats, com els transports públics.

Espais com les sales d'espectacles i els estadis podran funcionar amb el 100% de l'aforament, i en locals com discoteques i pubs, que podran reobrir amb tota normalitat, no hi haurà cap límit de reunió de persones.

Diverses persones a Trafalgar Square, Londres (Europa Press/Pietro Recchia)

A l'oci nocturn, això sí, Johnson li ha demanat que implanti el passaport vacunal, que es pot obtenir mitjançant una aplicació del sistema de salut.

L'aixecament de restriccions anunciat per Johnson s'aplicarà només a Anglaterra, perquè les altres nacions del Regne Unit tenen autonomia per combatre la pandèmia.

Ara per ara, els governs d'Escòcia, Irlanda del Nord i el País de Gal·les són partidaris d'un aixecament més progressiu de les restriccions.


30.000 contagis diaris

El "Dia de la llibertat" arribarà a Anglaterra quan al Regne Unit farà dues setmanes que es registren més de 30.000 contagis diaris, que el mateix govern admet que aquest estiu podrien arribar fins als 100.000.

També quan dos de cada tres britànics, el 66%, ja tenen la pauta completa de vacunació, i més del 87% han rebut una dosi.


"Política dura" a la frontera

Johnson, d'altra banda, ha anunciat que manté la mateixa "política dura" respecte a les fronteres del Regne Unit i la quarantena obligatòria per a les persones procedents dels països inclosos a la "llista vermella".

ARXIVAT A:
Regne UnitCoronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut