La batalla per l'ànima de la nació, lema de campanya de Biden (Reuters/Kevin Lamarque)
La batalla per l'ànima de la nació, lema de campanya de Biden (Reuters/Kevin Lamarque)

Joe Biden, 50 anys en política i una vida marcada per les tragèdies familiars

Joe Biden va jurar el càrrec de senador per Delaware amb 29 anys des de l'hospital, acabava de perdre la dona i la filla de 13 mesos

Sandra MataActualitzat

Sabíeu que el primer cop que Joe Biden va jurar el càrrec com a senador ho va fer en un hospital? La seva vida ha tingut dolorosos contrastos entre l'èxit professional i les tragèdies personals. La seva llarga trajectòria al Senat va arrencar quan ni tan sols tenia, per uns dies, l'edat reglamentària per entrar a la cambra. Però amb només 29 anys, Biden, llavors un desconegut, advocat, casat i amb tres fills, va obtenir l'escó per Delaware, un estat sòlidament republicà.

L'alegria li va durar poc. Al cap d'uns dies, la seva dona i la seva filla petita, de 13 mesos, van morir en un accident de cotxe. Els altres dos fills, Beau, de 3 anys, i Hunter, de 2, van quedar ferits en l'accident. Amb el temps, Biden ha reconegut que no sabia si podria tirar endavant. Els seus coneguts li van aconsellar bolcar-se en els fills i en la feina. I ho va fer. Va jurar el càrrec a l'hospital, i va donar el tret de sortida a una llarga carrera en la política als Estats Units.

Joe Biden, ja president electe dels Estats Units (REUTERS/Brian Snyder)

"L'oncle Joe", un home empàtic i serè

"Com tornes a unir una família trencada? De la mateixa manera que ho fas amb una nació. Amb amor i comprensió."

La cita és de la seva segona dona, Jill, durant la convenció demòcrata que va confirmar la nominació de Biden. I és aquest un dels principals eixos de la seva campanya en aquestes presidencials. Les tragèdies, les dificultats, el fan humà, proper, un home empàtic, que ha demostrat la seva capacitat de resiliència i que es preocupa per tothom per igual. "L'oncle Joe", com sovint se l'anomena als Estats Units. L'antítesi de Trump. Una carta de presentació que podria ser decisiva en temps de coronavirus.

"El nostre actual president ha fracassat en el seu deure més bàsic. No ha sabut protegir-nos. I això és imperdonable."  

 

Una batalla per l'ànima de la nació

Biden no s'ha cansat de repetir-ho els últims mesos. Trump ha fracassat en la gestió del coronavirus, s'ha convertit en un enemic de la salut pública, de l'economia i, fins i tot, de la democràcia. El país està malalt, fracturat, traumatitzat, i només es pot curar si al capdavant hi ha un metge decent, honrat i experimentat, que seria Joe Biden. Ell ho presenta com una croada moral on hi ha en joc, diu, "l'ànima de la nació", que quedaria "completament alterada amb Trump quatre anys més a la Casa Blanca."

"Units podem superar aquesta època de foscor als Estats Units. Triarem l'esperança per sobre de la por, els fets sobre la ficció, la legitimitat abans que els privilegis."

L'aposta menys arriscada

A diferència del 2016, quan les baralles internes van deixar molt mal gust de boca, aquest cop els demòcrates van tancar files al seu voltant, malgrat que l'esquerra pressionava dins del partit. L'establishment va entendre que era l'opció menys arriscada per intentar arrabassar a Trump la presidència. Biden, en realitat, és el típic candidat de manual: experiència, edat, formació en lleis. Ha estat vicepresident vuit anys, trenta-sis senador. Un llarg currículum que l'avala, però com ja va quedar clar fa quatre anys, no sempre és garantia d'èxit quan els populismes truquen a la porta. Ara el context és molt diferent en un país immers en la crisi més greu de l'últim mig segle.

Tothom li reconeix el seu do per acostar posicions, forjar amistats i aliances i crear ponts, dins i fora del país. Mentre Trump es colava a les cases dels nord-americans venent fama i èxit amb el seu famós reality "The Apprentice", Biden recorria món com a vicepresident de Barack Obama durant dos mandats. "Em va fer un president millor", diu Obama, a qui va complementar amb la seva experiència i les seves credencials en política internacional, i "crec que té l'experiència i el caràcter per fer un país millor".

Obama i Biden junt en la campanya de 2008
Obama i Biden junts en la campanya del 2008 (Reuters/Jim Bourg)

 

La mort del seu fill Beau

Biden va estar a punt de presentar-se per succeir Obama a la Casa Blanca. Però l'any 2015 va viure una altra tragèdia. El seu fill Beau va morir d'un agressiu càncer cerebral als 46 anys. Va ser fiscal general de Delaware, càrrec que el va acostar a Kamala Harris, llavors fiscal general de Califòrnia. Diuen que l'amistat que la va unir al seu fill va ser un dels motius que el van fer triar-la com a candidata a la vicepresidència.

Joe Biden i Kamala Harris divendres en una compareixença quan ja era pràcticament el guanyador de les eleccions
Joe Biden i Kamala Harris divendres en una compareixença quan ja era pràcticament el guanyador de les eleccions (Reuters/Kevin Lamarque)

Però Biden tampoc és el candidat perfecte. No brilla pel seu carisma, no entusiasma. I té ombres que enfosqueixen la seva imatge.


Les "ombres" de Biden

Com les seves relliscades i sortides de to. Les "bombes del Joe", n'hi diuen. Com quan en una entrevista en un programa de ràdio va etzibar al seu interlocutor, negre, que si no sabia si triar entre ell o Trump és que "en realitat no ets negre". Per això diuen que el seu equip de campanya intenta evitar que improvisi.

També la seva "proximitat" li ha suposat un problema. L'any passat, vuit dones el van acusar per haver-se sentit violentades amb les seves carícies, abraçades o petons. Biden va prometre no tornar a traspassar els límits del que es considera acceptable socialment. I el que és cert és que la polèmica no va afectar la seva nominació i tampoc l'equip Trump ho ha volgut aprofitar. Té altres punts dèbils amb què pressionar-lo.

Un d'ells, el seu fill Hunter. En realitat, és qui més mal ha pogut fer a la seva carrera política. La seva vida privada, marcada pels afers sentimentals i les addiccions, ha omplert portades, com també els seus desorbitats honoraris i les acusacions de corrupció i tràfic d'influències. Trump va voler estirar els fils dels seus contactes a Ucraïna i així és com es va originar el procés d'"impeachment".

Però on més s'ha recreat Trump i el seu equip en els atacs a Biden ha estat, d'una banda, acusant-lo de ser el cavall de Troia de l'esquerra radical i, de l'altra, de ser gran i senil per ocupar el Despatx Oval.

A punt de fer els 78 anys, Biden ha complert finalment el seu somni: ser el candidat demòcrata a la presidència i arribar a la Casa Blanca. La tercera ha estat la bona. El primer cop que ho va intentar va ser el 1988, el segon, el 2008.

Ara ha fet història i s'ha convertit en el 46è president dels Estats Units, el president de més edat que ocupa el Despatx Oval. Era la seva última oportunitat, el capítol final de la llarga carrera política de Joe Biden.

Biden i la seva dona en el jurament del càrrec de vicepresident, el gener del 2009
Biden i la seva dona en el jurament del càrrec de vicepresident, el gener del 2009 (Reuters/ Jim Bourg)
ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsJoe BidenEstats Units
Anar al contingut