Mariano Rajoy durant la seva compareixença d'aquest divendres 25 de maig
Mariano Rajoy durant la seva compareixença d'aquest divendres 25 de maig

Joc de mocions: PSOE i Ciutadans mouen fitxa i Rajoy s'empipa

Carles CastellnouActualitzat

Pedro Sánchez ha esperat 24 hores per confirmar la moció de censura contra Mariano Rajoy. Un dia ha necessitat el líder el PSOE per reflexionar, consultar i decidir després de saber-se la demolidora sentència de l'Audiència Nacional del cas Gürtel, on s'assegura que el PP s'ha lucrat de manera il·legal, ingressant de manera irregular milions d'euros per al seu finançament, que acabava guardant en una caixa B. Una trama formada per empresaris, negocis i compres de voluntats i favors amb el vistiplau del PP de Rajoy, que se'n veia beneficiat.

A banda, la sentència condemna a bona part dels processats a desenes d'anys de presó. Entre ells Luis Bárcenas, extresorer del PP, que només ser detingut va rebre un SMS de suport de Rajoy, aquell "Luis, sé fuerte". Demolidor.

Ara, Sánchez ha fet el pas. Vol fer una moció per governar, estabilitzar el país, fer una agenda social i després, sense data, convocar eleccions.

La moció, amb quins suports?

Sánchez va intentar fa dos anys ser investit president i no ho va aconseguir. Podem i Ciutadans eren enemics irreconciliables –ara ho són més?– i sobretot els barons del PSOE, amb l'andalusa Susana Díaz al capdavant, no volien arribar a La Moncloa amb el suport dels independentistes.

 

 

Què passarà ara amb els independentistes que han fet una DUI, acusats de rebels a la pàtria i repartits per mig Europa i tres presons madrilenyes? Hauran canviat de parer Díaz i la resta de barons? No sembla agosarat dir que no.

Per tant, els comptes de Sánchez per sumar 176 suports dels 350 diputats i diputades que té el Congrés i ser president sense ser parlamentari semblen a hores d'ara "difícils d'aconseguir, però no impossibles" com diuen a La Moncloa.

Ciutadans

Dimecres passat, Ciutadans i el PNB i, en menor mesura, Coalició Canària i Nova Canàries deien sí als pressupostos de Rajoy i Montoro i tothom pensava en una legislatura completada fins al 2020.

Però l'endemà, la sentència Gürtel feia que el partit d'Albert Rivera posés el fre de mà i es replantegés la continuïtat del govern Rajoy. Asseguren els taronges que el president espanyol o convoca eleccions o hi haurà una moció de censura (com van amenaçar amb el cas Cifuentes), però no una moció com la que proposa el PSOE per governar durant un temps i amb el suport transversal de la cambra (populistes i separatistes, segons Ciutadans).

 

 

Els de Rivera volen una moció per convocar eleccions i, si no, en presentarien una ells. Però aquí s'ha de dir que això és inviable. Per fer una moció de censura es necessita una desena part dels diputats (35) i Ciutadans en té 32. Error, parlar per parlar o els sondejos favorables no els deixen veure el panorama?

La resta de forces, a l'expectativa

Mentrestant, Units Podem, que ara fa un any van presentar la seva moció contra Rajoy, assegura el suport a Sánchez, en paral·lel al fet que les bases votin si els líders Pablo Iglesias i Irene Montero han de marxar criticats per haver-se comprat un xalet de luxe més propi de la "casta" que de la força popular sorgida del 15M.

I els independentistes catalans volen fer fora Rajoy per doble motiu. Sí, potser per la Gürtel, però també perquè no volen veure més de cap de govern qui va firmar el 155 i de retruc fer fora l'executiu Puigdemont.

I el PNB, sempre pragmàtic, es decantarà per fer president Sánchez o per fer fora Rajoy, a qui va donar un cop de mà fa dos dies amb els pressupostos.

I Rajoy, empipat

En un quart d'hora davant la premsa, el president del govern ha criticat aquest divendres durament Sánchez per una moció "que perjudica Espanya i només afavoreix al PSOE".

Rajoy, molt empipat, no ha amagat l'enuig per una decisió socialista que ha fet baixar la borsa, ha fet augmentar la prima de risc i ha debilitat la confiança en Espanya (i, a més, ha castigat Rajoy a no anar a Kíev a la final de la Champions del seu estimat Reial Madrid).

S'obre ara un temps incert

Creuament de mocions, impossibilitat d'avançar eleccions, l'economia recuperant-se però deixant pel camí molta gent, el "procés" empantanegat sense govern a Barcelona i amb el govern del 155 preocupat a no caure per foc amic i enemic.

Però que ningú oblidi que Rajoy és un supervivent nat. Va ser l'elegit d'Aznar quan no era el favorit. Ha sobreviscut als atacs dels seus després de perdre dues eleccions, ha superat desenes de casos de corrupció, ha sortit victoriós de mocions de censura i aquesta mateixa setmana ha aprovat els pressupostos en minoria i amb el suport dels que ara el volen fer fora.

ARXIVAT A:
Mariano RajoyAlbert RiveraPedro SánchezCsPPPSOEProcés catalàEleccionsMoció de censura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut