Madrid

Joan Tardà: "El 'sí' a Sánchez és un 'no' a Rajoy"

El portaveu d'ERC ha volgut deixar clar que els seus 9 vots "no seran de suport al PSOE, sinó de rebuig a la corrupció del PP"

RedaccióActualitzat

ERC votarà a favor de la moció de censura del PSOE contra Mariano Rajoy. Ho ha anunciat el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, durant la seva intervenció en la sessió d'aquesta tarda. El diputat republicà ha remarcat que fan costat a la moció per rebutjar la gestió del Partit Popular.

"El 'sí' a Sánchez és un 'no' a Rajoy"

"El nostre vot no és de suport al PSOE sinó de rebuig al PP"

El portaveu d'Esquerra ha afirmat que la corrupció va acabar amb Aznar i ara ha acabat amb Rajoy:

"Fins a quin punt la corrupció és l'ADN del règim del 78, que Aznar feia fora González el 94, i ara és Rajoy qui ha de marxar, l'any 2018"

"Jutgem i condemnem, políticament, la corrupció del Partit Popular. La que s'ha jutjat i la que mai es jutjarà"

Joan Tardà ha carregat contra la política de l'Estat en relació a Catalunya:

"Denunciem des d'aquí les mentides del cinisme del PP quan parla de la llei. L'Estatut actual no és el que vam votar els catalans. Fa anys que des dels despatxos s'atia l'odi a Catalunya"

"El PSOE també ha girat l'esquena a la via democràtica, la del diàleg, la del referèndum. Han tirat pel camí autoritari. Vostès tenen l'Estat. Amb el seu exèrcit, la seva diplomàcia i els mitjans. Als catalans només ens quedava el camí de la desobediència civil

Durant la seva intervenció s'ha referit a l'Estatut: "No és la llei que ens vam donar tots, com sempre repeteix la senyora Arrimadas. És el text que va imposar el Constitucional". "Vostès es van quedar en el búnquer de la prepotència, de l'abús a la minoria", ha afegit Tardà, que ha subratllat que "vostès no es mouen ni un mil·límetre perquè saben que tenen la paella pel mànec".

 

 

Tardà ha esmentat el cas d'Escòcia com exemple a seguir: "Comparin el cas britànic amb el català. Londres va pactar un referèndum. Vostès han criminalitzat la voluntat popular i els resultats de les eleccions a Catalunya. Senyor Sánchez, quina part d'aquesta misèria assumeix?."

Joan Tardà ha indicat que poc després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, ja preparaven l'enviament de policies a Catalunya.

També ha dedicat retrets al rei Felip VI de qui ha dit que va donar "barra lliure a la repressió". "Ni la reina d'Anglaterra ni el rei belga s'haguessin adreçat a una part dels ciutadans com ho va fer Felip VI el 3 d'octubre", ha assenyalat el diputat d'Esquerra.

Sobre la situació dels exconsellers i altres dirigents empresonats o que han marxat de Catalunya, Tardà ha parlat del contrast entre les actuacions judicials a l'estat espanyol i a la resta d'Europa.

"Cap jutge europeu els ha donat la raó. Sàpiguen que els noms de tots els presos polítics i dels exiliats ja formen part de la història de Catalunya (···) Estem a les portes d'una macrocausa judicial contra el sobiranisme que acabarà al Tribunal de Drets Humans."

El portaveu republicà de la cambra baixa ha acabat el seu discurs amb un missatge a Sánchez:

"Vostè ha de decidir triar entre ser Tony Blair, que va fer possible els acords del 98, o John Major, i ja no dic Margaret Thatcher."

 

 

Sánchez es compromet a dialogar per "trobar una solució política"

En la rèplica, Pedro Sánchez ha agraït el vot positiu d'ERC a la moció de censura però ha reconegut que les posicions dels dos partits pel que fa a la crisi catalana "parteix de posicions molt distants". Sánchez ha estat crític amb els atacs de Tardà a la justícia espanyola:

"No puc compartir amb vostè que el poder judicial no és independent. Ni que hi hagi presos polítics. No ho dic jo, ho diu Amnistia Internacional"

El secretari general del PSOE s'ha mostrat confiat a mantenir el "diàleg" per trobar una "solució política" a la crisi catalana. "Intueixo de les seves paraules que la clau té a veure amb superar la dinàmica de blocs i obrir espais de diàleg i consens". Segons Sánchez, aquests "espais de diàleg" passen per retornar a l'Estatut que van votar els catalans i no al que va retallar el TC amb el recurs del PP.

Sánchez ha defensat el "nivell d'autogovern sense comparació" de Catalunya però ha dit que cal revisar la Constitució per "revisar els dèficits del model autonòmic".

Tardà li diu a Sánchez que no sigui "un miniZapatero" amb Catalunya

Tot seguit, Tardà ha retret l'actitud de Sánchez, comparant-lo a l'expresident espanyol i exlíder socialista José Luís Rodríguez Zapatero: "Si no li posa més entusiasme i voluntat, potser un dia pensarem que Pedro Sánchez és un miniZapatero, perquè l'Espanya federal que ens havia promès no va sortir per falta de voluntat."

El diputat d'Esquerra ha admès que la missió de Sánchez serà negociar una sortida per al conflicte que viu Catalunya:

"Nosaltres no tenim pressa. Anem a construir la república. El que nosaltres li plantejarem és que el conflicte es resolgui, d'entrada, amb una relació de caràcter bilateral i seguint els cànons del dret internacional, per descomptat (···) Al final vostès saben que s'haurà de negociar. No es quedin només en el diàleg. Se li ha de donar contingut (···) Només els hi demanem una cosa: No ens prenguin el pèl, si us plau. No ens prenguin el pèl. Tenim massa dolor per aguantar que ens prenguin el pèl"

 

 

 

ARXIVAT A:
Moció de censura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut