Reñé, durant la roda de premsa d'aquest dijous en què ha anunciat la seva dimissió (ACN)
Reñé, durant la roda de premsa d'aquest dijous en què ha anunciat la seva dimissió (ACN)

Joan Reñé dimiteix de la Diputació de Lleida acusant de "deslleialtat" el PDeCAT

El fins avui president de la Diputació ha pres la decisió per la pressió externa però també interna dins el seu partit, el PDeCAT

Actualitzat

El fins ara president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha anunciat aquest dijous la seva dimissió. En una roda de premsa, Reñé ha formalitzat el que tothom ja donava per fet i ha explicat que deixa el càrrec per "preservar l'honorabilitat" de la institució.

Després de la seva detenció la setmana passada per un presumpte de cas de corrupció, Reñé ha lamentat la "falta de confiança" i la "deslleialtat" del seu partit, el PDeCAT. Segons ha explicat, aquest dilluns es va reunir amb el seu grup a la Diputació per debatre sobre si havia de renunciar al càrrec o no, i la gran majoria de diputats van optar pel sí:

"M'ha fet mal que no m'hagin tingut confiança, com jo sí l'he tingut en molts d'ells, i ho considero una clara deslleialtat a la meva persona."

El president de la Diputació de Lleida des de 2011 ha dit que pensa que els seus companys li haurien d'haver atribuït la presumpció d'innocència.

En canvi, ha admès haver rebut el suport de desenes d'alcaldes i regidors de les comarques de Lleida, a més del de molts membres de la societat civil.

 

 

Al matí, Reñé ha assegurat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que dimiteix per no perjudicar la institució i que és una decisió estrictament personal:

"Aquesta és una decisió personal. També he de dir que dins del meu propi partit no tothom veu les coses de la mateixa manera. Jo no estic ni imputat. No conec càrrecs públics que presentin dimissions quan senzillament estan investigats i si jo ho faig és pel respecte que tinc i dec a la institució."

La pressió perquè s'apartés del càrrec havia anat augmentant els últims dies i precisament és per aquesta pressió externa però també interna dins el seu mateix partit que Reñé ha optat per fer un pas al costat, segons va dir Reñé a les primeres persones a qui va informar de la decisió aquest dimecres a la nit.

Reñé deixa el càrrec després d'haver tingut una reunió de gairebé cinc hores amb la direcció nacional del PDeCAT. El president nacional del PDeCAT, David Bonvehí, i el responsable d'Acció Política i Estratègia Municipal del Partit, Ferran Bel, es van desplaçar fins a Lleida per traslladar-li la conveniència de fer un "pas al costat".

President de la Diputació des de 2011

Joan Reñé va ser nomenat president de la Diputació de Lleida el 2011. Dimarts passat va ser detingut i després se'l va deixar en llibertat, en el marc de l'operació anticorrupció Boreas, on també s'han vist implicats 23 càrrecs polítics, tècnics i empresaris lleidatans. Reñé ha insistit des de llavors en la seva innocència i en la seva honorabilitat personal i pública.

Esquerra Republicana havia anunciat que, si no dimitia, presentaria una moció de censura i també ha transcendit que veus internes del seu mateix partit li havien suggerit que el millor que podia fer era plegar mentre no s'aclarís el cas.

Vídeo relacionat: L'oposició a la Diputació demana la dimissió de Reñé

Un cop es formalitzi la dimissió com a president, cal veure si Reñé es quedarà com a diputat provincial, un escó que li correspon com a alcalde de Fondarella, al Pla d'Urgell, i qui el rellevarà.

Un nom que s'apunta és el de la vicepresidenta primera i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, que es convertiria en la primera dona a arribar a la presidència provincial de Lleida.

ARXIVAT A:
Corrupció
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut