Joan Prat, un dels 10 exorcistes nomenats a Catalunya

Mireia Prats RieraActualitzat

"Existeix el diable? Sí, el diable existeix". Amb aquesta resposta contundent comença un diàleg amb Mossèn Joan Prat i Jorba, l'exorcista oficial del Bisbat de Vic. Ho és des de fa 4 anys, i l'hem conegut gràcies a una conferència que ha fet a la universitat, a l'Observatori de la Religió i la Comunicació de Blanquerna.

"Com posseeix el diable les persones? És un misteri. És un misteri molt gran", afirma Joan Prat. "Hi ha comportaments estranys, hi ha gent que practica espiritualitats estranyes que busquen, i volen saber coses del més enllà i entren en ritualitzacions estranyes, moltes coses barrejades, són persones que cauen en sectes, que entren en esoterismes estranys i que truquen a portes molt rares."

Mossèn Joan assegura que molta gent sent la paraula "exorcista" i pensa en la pel·lícula. I ens assegura que l'última que va protagonitzar el 2011 Anthony Hopkins "El Rito" sí que està ben documentada "però amb una intensitat que no és el nostre dia a dia".

Ell considera que la seva feina és molt semblant a la d'un psicòleg, que es passa moltes hores i dies parlant amb persones angoixades, amb pors i actituds estranyes. Sovint, diu, treballa en paral·lel amb psicòlegs i psiquiatres. Admet que és imprescindible la col·laboració entre els metges i el mossèn.

"Hi ha un moment que el mateix psiquiatre no hi veu un perquè. Quan en un cas extrem, una persona queda alliberada només fent servir la pregària. Per a molts metges és motiu de sorpresa i admiració i de reconeixement de la labor."

 

 

Mossèn Joan afirma que "el que hem de distingir en primer lloc és que les persones són temptades pel diable. És la idea general. El diable vol apartar-nos de l'amor de Déu. Vol que nosaltres actuem directament fent el mal. La manera de molestar i de pertorbar que té el diable és misteriosa i estranya, i rara. És excepcionalíssima".

El Vaticà considera que cada bisbat ha de tenir un exorcista per "combatre el mal". A Catalunya n'hi ha 10, un per cada bisbat, segons la Conferència Episcopal Tarraconense.

Quan els preguntem quants exorcismes fan al cap de l'any, ens diuen que no ho saben perquè no queden registrats. Fonts del Bisbat de Terrassa i de Barcelona ens asseguren que tenen "moltíssima feina".

Segons Joan Prat, a l'Església no li agrada gens parlar del diable i de persones posseïdes. Diu que es blinden a parlar-ne per preservar la intimitat de les persones a qui tracten d'ajudar, que cada vegada en són més. I també perquè els molesta la imatge que s'ha generat sempre al voltant dels exorcistes. Sacerdots que, com ell, toquen moltes altres tecles de l'àmbit eclesiàstic. Ell és també el mossèn de la presó de Lledoners.

ARXIVAT A:
Religió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut